Британка 34-річна Ді Віас більшу частину життя не їсть м'яса, овочів та фруктів. Харчується рисом, чипсами і шоколадом. До вегетаріанства її привчили батьки. Та в підлітковому віці Ді захворіла на лаканофобію — страх перед овочами та фруктами.
Віас не може їсти натуральної їжі, не вживає соків та соусів. Натомість п'є солодкі газовані води. Страждає від зайвої ваги, схильна до цукрового діабету. Перейти на здорове харчування заважає психічна хвороба.
—?Звучить дивно, бути вегетаріанкою й боятися городини. Ніколи не могла їсти м'яса, бо дратує його запах, смак та текстура. І водночас лякають овочі. Починається паніка, коли бачу їх на тарілці. Від помідорів тремчу, а банани змушують почуватися некомфортно, — розповідає Ді Віас.
У дитинстві батьки думали, що донька вередує, відмовляючись від картоплі чи огірків. Гадали, з віком минеться. Проте у 12 років Ді Віас повністю відмовилася від здорової їжі.
Кожний похід до супермаркету — стрес для неї. Вигляд овочів спричиняє у Ді хворобливий стан. На сніданок їсть пластівці з молоком або вершками, на вечерю — яйця або чипси та пасту із сиром. Протягом дня перекушує морозивом, тістечками та гарячим шоколадом. На роботу бере чипси, шоколад, газований напій. Колеги дивуються та дорікають Віас за таке харчування. Тому обідає сама.
У Великій Британії на лаканофобію страждає декілька тисяч людей. Хвороба проявляється по-різному. У хворих вигляд овочів викликає тривогу, пітливість та нудоту. Часто недуга пов'язана із травмою дитинства. Лаканофобія поки що не лікується повністю. Полегшують страждання сеанси психотерапії.
Коментарі
1