Ексклюзиви
пʼятниця, 27 липня 2018 07:20

"Земля горіла. Обіймав дружину, щоб захистити від вогню"

Щонайменше 76 осіб загинули й понад 200 отримали поранення в лісових пожежах у Греції. Десятки зникли безвісти. 24 липня уряд країни оголосив триденний траур.

— Жінка мого двоюрідного брата випала з інвалідного візка. Ми спробували її нести, але не змогли. Тоді чоловік намагався відтягнути її в безпечне місце. Земля горіла. Його туфлі розплавилися. Обіймав дружину, щоб захистити від вогню. Отримав опіки ніг, рук і обличчя. Зараз у лікарні. Дружина зникла безвісти, — розповідає 54-річна Віссілікі Псеведуру із грецького селища Неос Вуцас.

Пожежа вирує поблизу морського курорту Маті. 24 липня люди намагалися автомобілями втекти й застряли в заторі біля прибережної скелі. Стрибали у воду, щоб врятуватися від вогню.

Понад 700 туристів врятувала берегова охорона й приватні судна. Кілька десятків осіб зникли безвісти.

Журналістка Зо Гологан і офісний працівник Браян О'Калаган-Вестроп приїхали в Маті на медовий місяць. Намагалися врятуватися від вогню в авто. Зо потрапила до лікарні. Доля Браяна невідома.

26 людей згоріли живцем на подвір'ї віл­ли того ж курорту. Рятувальники знайшли трупи людей, які загинули в обіймах ­одне одного.

Восьмеро українців опинилися в охопленому пожежею районі. Звернулися по допомогу до консульства.

Депутат Верховної ради, віце-голова ПАРЄ Володимир Ар'єв, 43 роки, разом із дружиною журналісткою Наталею Фіцич опинилися в районі пожеж.

"Ми ледь звідти вибралися, але, слава Богу, все добре", — написав депутат у "Фейсбуку".

Вогонь розгорівся зранку в понеділок 23 липня в гірських соснових лісах. Через суху погоду й сильний вітер поширився на сусідні території. Його гасять понад 600 пожежників. Задіяно більш ніж 300 машин. Країни ЄС надсилають на допомогу Греції літаки, рятувальників і медиків.

Понад 25 тис. га лісу вигоріло в Швеції. Найбільше постраждали північні й центральні регіони.

Причиною пожеж стала травнева посуха. У деяких містах температура була найвища за останні 150 років. За полярним колом вона досягала +30°C. Всього в країні нараховують 27 осередків займання.

У сусідній Латвії горять торфовища.

Це спровокувало лісові пожежі. ­Євросоюз не зміг допомогти Ризі — немає ресурсів. Пояснили — у Європі залишився один вільний пожежний вертоліт. Білорусь заявила про готовність направити до Латвії техніку.

Влада Японії оголосила стан стихійного лиха через кількість смертей від спеки.

Минулого тижня в країні померли 65 осіб. Майже 22 тис. потрапили до лікарні — переважно люди похилого віку. У понеділок температура в місті Кумагая сягнула +41,1°C — найвища в Японії за весь час спостережень. У столиці країни Токіо вперше зафіксували температуру +40°C. Спека протримається до початку серпня, попереджають метеорологи.

Зараз ви читаєте новину «"Земля горіла. Обіймав дружину, щоб захистити від вогню"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 1
Голосування Як ви облаштовуєте побут в умовах відімкнення електроенергії
  • Придбали додаткове обладнання для оселі задля енергонезалежності
  • Добираємо устаткування та готуємося до купівлі
  • Не маємо коштів на таке, ці прилади надто дорогі
  • Маємо ліхтарі та павербанки для заряджання ґаджетів, нас це влаштовує
  • Певні, що незручності тимчасові і незабаром уряд вирішить проблему браку електроенергії
  • Наша оселя зі світлом, бо ми на одній лінії з об'єктом критичної інфраструктури
  • Ваш варіант
Переглянути