середа, 17 жовтня 2012 00:30

За кривдників пакистанської школярки дають мільйон доларів

Автор: фото: REUTERS
  Малалу Юсафзай бойовик-таліб розстріляв у шкільному автобусі. Родина дівчини не сприйняла нових правил життя, які насаджують у їхньому місті радикальні ісламісти
Малалу Юсафзай бойовик-таліб розстріляв у шкільному автобусі. Родина дівчини не сприйняла нових правил життя, які насаджують у їхньому місті радикальні ісламісти

Третій день британські лікарі борються за життя пакистанської школярки 14-річної Малали Юсафзай. Минулого тижня дівчинку розстріляли бойовики ісламістського руху Талібан за те, що вела інтернет-блог, де розповідала про свою школу. Влада Пакистану обіцяє мільйон доларів за видачу тих, хто стріляв.

9 жовтня Малала із подругами вийшла зі школи у рідному місті Мінгора на північному заході країни. Сіли у шкільний автобус, щоб їхати додому. Раптом посеред дороги їх зупинив бородань із автоматом. Зайшов у салон і спитав, хто з дівчат Малала Юсафзай. Дівчинка відповіла. Той відкрив вогонь. Поранив двох школярок. Малалу — в голову й шию.

Згодом відповідальність за стрілянину взяв на себе рух "Техрік-і-талібан Пакистан". Його ватажки пояснили, що учениця критикувала талібів і була за західний спосіб життя. Запевняли, навіть якщо Малала виживе, з нею все одно поквитаються.

У понеділок уранці дівчину, якій у пакистанській клініці витягли кулю з голови, від'єднали від апарата штучної вентиляції легень. Літаком швидкої допомоги поранену доставили до британського міста Бірмінгем, щоб надати їй спеціалізовану медичну допомогу.

— У дитини є шанси на одужання. Якби не було надії на краще, не було б чого відправляти її в таку важку подорож, — коментує британський лікар Девід Россер.

Каже, на відновлення потрібні щонайменше кілька місяців.

Малала Юсафзай стала популярна три роки тому завдяки блогу, де засуджувала талібів. Ті з 2007-го контролювали її околицю — долину річки Сват. Забороняли тамтешнім дівчатам навчатися, закривали школи, змушували чоловіків відрощувати довгі бороди, а жінок — практично не виходити з дому.

Минулої неділі в одному з найбільших пакистанських міст Карачі сотні чоловіків і жінок вийшли на вулиці на підтримку постраждалої. Тримали плакати: "Як вам не соромно, таліби?", "Малала, наші молитви з тобою". Молоді пакистанки ходять у футболках із написом "Я — Малала".

Дівчина має двох менших братів. Її батько, учитель Зіауддін Юсафзай, пише вірші. Працює в єдиній школі, куди ще приймають дівчаток. Минулого тижня за поранену вступилася поп-співачка Мадонна. Написала собі на спині "Малала" і виконала стриптиз на сцені.

Зараз ви читаєте новину «За кривдників пакистанської школярки дають мільйон доларів». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути