Ексклюзиви
четвер, 17 вересня 2009 18:55

За кинутий у Буша черевик журналісту подарували будинок

Автор: фото: REUTERS/Mohammed Ameen
  Іракський журналіст 30-річний Мунтазар Заіді із сестрою після звільнення. Співвітчизники називають його героєм
Іракський журналіст 30-річний Мунтазар Заіді із сестрою після звільнення. Співвітчизники називають його героєм

15 вересня із в"язниці в Іраку звільнили місцевого журналіста Мунтазара Заіді, 30 років. Торік під час прес-конференції в Багдаді він жбурнув черевиком у тодішнього президента США 63-річного Джорджа Буша.

Заіді засудили до трьох років ув"язнення, але випустили через дев"ять місяців за зразкову поведінку. Після звільнення він розповів, що в камері над ним знущалися. Зламали ніс і ребра, катували електрошоком. Лікуватиметься в Греції — із лікарями вже домовилися родичі.

— Мене били залізним прутом — наш прем"єр Нурі аль-Малікі хотів, аби я вибачився перед Бушем, — сказав журналіст. — Але я цього не робитиму.

В Іраку журналіста вважають героєм. Його родичі кажуть: до них постійно телефонують люди: дякують, пропонують гроші. Кажуть, заздрять, що не мали змоги теж жбурнути чимось у Буша — помститися за те, що той розпочав війну у країні.

Доки Заіді був за ґратами, іракський телевізійний канал, на якому він працював, продовжував перераховувати йому зарплату. В елітному районі Багдада придбали для нього двоповерховий будинок. А палестинський шейх 75-річний Ахмед Джовда обіцяв одружити журналіста із дівчиною свого клану. Казав, обдарує молодих золотом і коштовностями.

Кілька місяців тому бізнесмен із Саудівської Аравії хотів придбати кинуте в Буша взуття за $10 млн. Але черевики конфіскували іракські слідчі.

Цьогоріч у січні в іракському місті Тікріт установили 3-метровий пам"ятник черевику. Він розташований на білому п"єдесталі. Там написані вірші, які прославляють вчинок Заіді.

Зараз ви читаєте новину «За кинутий у Буша черевик журналісту подарували будинок». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути