вівторок, 09 квітня 2013 05:30

За дві години дощу будинки затопило на метр

Понад півсотні людей потонули у своїх будинках і автомобілях, були вбиті електричним струмом чи загинули в інший спосіб під час потужної повені, яка накрила минулого тижня столицю Аргентини Буенос-Айрес та навколишню провінцію. Найбільше жертв у місті Ла-Плата та його околицях. За 2 год. там випала місячна норма опадів.

— У вівторок увечері уперіщив дощ. За лічені секунди вода через каналізацію почала прибувати до квартири. Незабаром я в паніці стояла по пояс у воді, — каже 25-річна студентка Гарсія Августина Орсі з Ла-Плата.

У деяких районах глибина затоплення сягала 1,5 м. Перелякані люди повибиралися на дахи будинків і дерева. Звідти їх знімали рятувальники. За день евакуювали майже три тисячі.

— У нас зараз середина осені, — розповідає "ГПУ" 73-річна Лідія Федорчук, яка 12 років живе у Буенос-Айресі. — Літо було засушливе. І тепер за три дні з неба вилилось усе, що три місяці випаровувалося. Живемо у двоповерховому будинку. Сусіди з першого просилися переночувати, бо у їхній квартирі води було по пояс. Речі з нижнього поверху виносили на дах. Людей про повінь не попереджали. Дехто спочатку рятувався старими гумаками. Але коли води стало по коліна, чоботи не допомагали. У перші дні дітей до школи возили човнами. Потім навчання скасували, бо кілька школярок не повернулися додому. Тіло однієї з них знайшли за кілька днів. Добре, що більшість фермерів встигли зібрати урожай. На полях залишилися пізні сорти винограду. Кажуть, вино з них не вийде добре, бо всі дріжджі з ягід змив дощ. У магазинах не вистачає хліба і питної води. Дехто їздить по продукти в ті райони міста, які не були затоплені.

Кілька годин через сильну негоду у постраждалих регіонах не працювали лікарні. Через підтоплення повиходило з ладу обладнання, пояснювали медики.

Люди облаштовували блокпости, аби захиститися від мародерів, що нападали на будинки, в яких не було світла. Супермаркети охороняла поліція. Частину магазинів їм не вдалося вберегти. До вечора вони вже стояли з побитими вітринами й порожніми полицями.

Три останні дні минулого тижня в Аргентині оголосили національну жалобу.  Більшість загиблих від негоди — літні люди, які не встигли зорієнтуватися у надзвичайній ситуації й потонули у власних будинках.

Зараз ви читаєте новину «За дві години дощу будинки затопило на метр». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути