пʼятниця, 22 липня 2016 05:45

За чотири дні заарештували понад 20 тисяч людей

У Туреччині заарештували понад 20 тис. людей за ­підозрою в підготовці перевороту. Більшість — офіцери армії, поліцейські, судді, державні службовці. Військові спробували захопити владу в ніч на суботу 16 липня. Перекрили міст через Босфор у Стамбулі,­ ­обстріляли будівлю парламенту з танків. Узяли в заручники кількох високопосадовців. Заколотників зупинили поліцейські, цивільні громадяни і ті військові, які не підтримували переворот. У протистояннях загинули 290 людей. Ще 1,4 тис. — поранені.

Речник міністерства освіти Туреччини заявив, що 15,2 тис. учителів і працівників освіти підозрюють у зв'язках із проповідником Фетхуллою Ґюленом. Президент Реджеп Таїп Ердоган вважає його ідеологом заколоту. Всіх підозрюваних вигнали з роботи. 1,5 тис. професорів і деканів попросили добровільно звільнитися. В міністерстві кажуть, що заарештують не всіх. Тих, хто сам зізнається, не чіпатимуть.

77-річний Фетхулла Ґюлен з 1999-го живе в США. Зараз Туреччина вимагає видати його. Проповідник будь-яку причетність до заколоту заперечує.

— Ердоган говорить, що всі докази вказують на мене, — пояснює Ґюлен. Запросив до себе журналістів після звинувачень президента. — Мовляв, заколотники діяли за моїм бажанням. Але мою пошту перевіряють, телефони прослуховують. За мною весь час стежать. Я й не хочу більше цих ігор. Я вже застарий для переворотів і воєн. Ціную те, що зараз тут маю. Зручний теплий будинок, хороша їжа й уважні лікарі. В моєму віці цього досить.

У Вашингтоні відповіли, що погодяться на екстрадицію лише за наявності беззаперечних доказів.

— Відбувається те, що було очевидно для всіх аналітиків, — каже журналіст 29-річний Естер Нешкабей. — Ердоган розправляється з опонентами. Людей звільняють тисячами. Справи передають у суд. І це не минуло й тижня. Без жодних доказів. Якщо суддя не хоче втратити роботу, має винести правильне рішення. Ми стали іншими після заколоту. До суботи Ердоган мріяв про це, але не смів. Зараз йому дозволено все. Поверне навіть розстріли або повішення. Не чує іноземних партнерів. Спочатку фізично розправиться з опозицією, а тоді почне приймати закони під себе. Так страшно нам не було ще ніколи. Ми прокинулися в автократичній Туреччині тирана.

14 військових кораблів зникли в Туреччині після спроби військового перевороту. Командувач флоту адмірал Вейсель Коселе з п'ятниці не виходить на зв'язок. Озброєні судна пливуть до Греції, припускають. Там військові можуть попросити притулку. Ердоган підтримує смертну кару для всіх зрадників. Страти скасували на вимогу ЄС.

Зараз ви читаєте новину «За чотири дні заарештували понад 20 тисяч людей». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути