вівторок, 06 березня 2012 00:15

З Білорусі виїхали посли всіх країн ЄС

Європейський союз відкликав своїх послів з Білорусі. Дипломати почали виїжджати з Мінська минулої середи після скандалу із розширенням чорного списку нев'їзних до ЄС білорусів. Він збільшився на 21 людину. Це чиновники і судді. Білоруські бізнесмени у список не потрапили.

Спочатку Мінськ відкликав своїх послів при ЄС у Брюсселі та Польщі. Євросоюз відреагував так само.

— На знак солідарності ми домовилися, що відкличемо для консультацій послів усіх країн Євросоюзу в Мінську, — говорить Майя Коциянчич, речник верховного представника ЄС з іноземних справ.

Санкції проти Білорусі діяли і раніше, тому невідомо, чому керівництво країни зараз зреагувало так різко. Серед можливих причин називають те, що до списку міг потрапити хтось із наближених до президента Олександра Лукашенка.

— Якщо тиск на Республіку Білорусь продовжиться, можуть бути інші заходи для захисту наших інтересів, — розповідає Андрій Савіних, речник білоруського міністерства закордонних справ. — Сподіваємося, посадовці ЄС та країн-учасників зрозуміють ущербність силового шляху.

Експерти кажуть, Лукашенко міг підіграти таким чином антизахідній риториці російського прем'єра Володимира Путіна. Той у неділю взяв участь у президентських перегонах. І білоруський лідер у разі його перемоги може очікувати поступок від Росії після сварок із Заходом.

Євросоюз може ще посилити санкції й заборонити в'їзд білоруським бізнесменам.

— Невелика надія на стабілізацію залишається, — коментує Андрій Федоров, незалежний білоруський експерт. — Про це може свідчити факт, що Мінськ не став відкликати у відповідь своїх послів із решти країн Євросоюзу.

Утім, білоруси на собі дипломатичної війни не відчують. Поки що консульства країн ЄС у Мінську працюють як звичайно.

Зараз ви читаєте новину «З Білорусі виїхали посли всіх країн ЄС». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути