пʼятниця, 27 липня 2012 07:00

Встановили автобус із руками

Автор: фото: REUTERS
 

На півночі Лондона у районі Ізлінґтон на честь Олімпійських ігор, які розпочинаються сьогодні, встановили автобус із руками, на яких він віджимається від землі. Інсталяція — робота чеського скульптора 44-річного Давида Черни.

6-тонну композицію встановили біля місця, відведеного для чеської збірної. Митець зробив скульптуру із старого червоного автобуса 1957 року випуску, який придбав у Нідерландах.

— Існує вправа, яку виконують спортсмени у всьому світі, — це віджимання. Але її роблять не тільки спортсмени, а й солдати і в'язні. Тож  це універсальна фізична вправа, — говорить Давид.

Черни відомий деякими скандальними роботами. Одна з них — "Акула", яку виготовив сім років тому. Зобразив напівголого колишнього президента Іраку — Саддама Хусейна зі зв'язаними руками, який плаває у прозорому акваріумі, наповненому зелено-жовтим формальдегідом. Автор заявив, що "Акула" — пародія на твір британського художника Демієна Херста, який зобразив акулу в акваріумі з формальдегідом і назвав "Фізична неможливість смерті у свідомості того, хто живе". Робота чеха здобула спеціальний приз на Празькому бієнале 2005-го. Іракський посол попросив забрати композицію з виставки. У Бельгії та Польщі заборонили показувати скульптуру на виставках.

Зараз ви читаєте новину «Встановили автобус із руками». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути