пʼятниця, 29 лютого 2008 16:38

Ворогуючі сторони в Кенії примирилися

У п"ятницю на вулиці міст Кенії вийшли тисячі людей. Вони святкували підписання угоди про створення коаліції між президентом країни Мваї Кібакі, 76 років, та опозиційним лідером 62-річним Раїлом Одінґою. Угода поклала край двомісячній політичній кризі та війні в країні.

За вісім тижнів бойових дій загинуло майже 1500 осіб і понад 600 тис. залишили свої домівки. Згідно з угодою, опозиційний лідер обіцяв припинити міжетнічні конфлікти в країні. Він отримує пост прем"єр-міністра Кенії. У Кісуму, рідному місті Одінґи, люди на вулицях танцювали і співали.

Президент країни Мваї Кібакі також закликав кенійців єднатися. За його словами, підписана в четвер угода має розпочати нову еру в історії країни та припинити міжетнічні сутички. Майже два місяці народ був розділений не лише за політичним, але й за етнічним принципом: Кібакі належить до етнічної групи кікуйо, Одінґа — до народності луо.

Підписанню угоди сприяв колишній Генеральний секретар ООН Кофі Аннан, який прибув до Кенії невдовзі після президентських виборів у грудні. Тоді, за офіційними даними, перемогу здобув діючий глава країни Мваї Кібакі. Опозиція не погодилася з результатами. Одінґа звинуватив уряд у фальсифікаціях і закликав своїх прибічників виходити на вулиці.

Зараз ви читаєте новину «Ворогуючі сторони в Кенії примирилися». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути