пʼятниця, 07 травня 2010 08:48

Випадуть чорні дощі та буде холодне літо

Автор: фото: Reuters
  Хмара попелу з ісландського вулкана Ейяф’ятлайокудль рухається над Альпами. Вчені кажуть, що до кінця травня вона розсіється над Середземним морем
Хмара попелу з ісландського вулкана Ейяф’ятлайокудль рухається над Альпами. Вчені кажуть, що до кінця травня вона розсіється над Середземним морем

"За останні півроку сейсмічна активність в усьому світі посилилася. Євразійська тектонічна плита почала більше рухатися. Виверження в Ісландії, яке почалося 22 березня, може бути лише початком масштабних землетрусів та цунамі", — розповідає київський сейсмолог Костянтин Томінов, 51 рік.

Прогнозує, що виверження ісландського вулкана може тривати до кінця року, а то й довше.

— Вулкан, який зараз викидає попіл та лаву, порівняно невеликий. Але він може завдати дуже багато шкоди, якщо розбудить свого сусіда — вулкан Катла. Його виверження буде набагато потужнішим, і тоді північноамериканська платформа підніметься на 500 метрів, а євразійська, навпаки, опуститься. Ісландський вулкан стоїть на їх стику. В Атлантичному океані утвориться розкол завдовжки 1500 кілометрів. Через це виникнуть 400-метрові цунамі. Ці хвилі можуть затопити Англію, прибережні міста Америки, Іспанію та Голландію. Хвилі зупиняться біля Альп. Потім вода відступить до півдня Франції, до місця, де рельєф континенту підвищується.

Небезпечним є й вулканічний попіл.

— У кратер будь-коли може потрапити вода з океану, бо гора стоїть на острові та постійно здригається. У взаємодії із розпеченою магмою це дасть надпотужний вибух, силою 10–15 мегатонн. Від нього острів провалиться в море. В атмосферу підніметься стовп попелу на 30 кілометрів, через що в Європі три дні не буде сонця.

Попіл осідатиме на землю місяць-півтора. Хмара може принести дощі із сірки. Тоді загине багато рослин, у нас може бути неврожай. Літо буде, як весна. Температура впаде на 3-5°С. За таких умов літакам не можна літати півроку. Концентрація попелу буде такою, що двигуни заглохнуть у повітрі. На Північну Європу поступово осідатиме майже метровий шар попелу.

Костянтин Томінов каже, що ісландська хмара проходить над землею на висоті 6 км. Десь за три-чотири тижні вона має розсіятися над Середземним морем. У приморських країнах очікують холодного літа. В Італії — чорних дощів.

Вибух вулканів в Україні почують за 2 хв.

— Звукова хвиля обійде землю сім разів зі швидкістю 300 кілометрів на секунду. А земля на 100 кілометрів довкола буде залита метровим шаром розплавленого базальту, — говорить харківський вулканолог Сергій Дворжій, 41 рік. — Таке вже було, коли 1883 року вибухнув вулкан Кракатау. Він знищив острів завдовжки 20 кілометрів. Земля пішла під воду.



Три найбільші виверження вулканів


1. Кракатау, Індонезія, 1883 рік. Знищив острів площею 10 кв. км. Стовп попелу сягнув стратосфери на висоті 30 км. Хмара на три дні затулила сонце над Південною Азією. Температура повітря у світі знизилася на 5°С. Учені назвали цей період "роком без літа".

2. Катмай, Аляска, 1912 рік. Вулкан викинув у повітря 18 куб. км попелу та розжареного каміння. Протягом тижня на Алясці були сутінки. Після вибуху утворилося кратерне озеро діаметром 1,5 км.

3. Пінатубо, Філіппіни, 1992 рік. Хмара попелу злетіла на 30 км. Температура повітря в світі впала на 2°С. Велика концентрація сірки роз"їла озоновий шар. Через це над Антарктидою утворилася озонова діра. Виверження вбило понад 1000 людей та знищило дві військові бази США.

Попіл псує контактні лінзи

Під час осідання вулканічного попелу найбільше страждають астматики й ті, хто носить контактні лінзи. Їм лікарі радять сидіти вдома.

— Попіл містить дрібні частинки розплавленого граніту й базальту. Коли їх вдихати, вони осідають в горлі та легенях. Це може спричинити задуху чи напади астми. У горлі з"являється мокротиння, — каже київський пульмонолог  Василь Захаров, 34 роки. — Людям із хронічними бронхітами та запаленнями легень теж слід остерігатися. Виходячи на вулицю, прикривайте ніс та рота чистою марлевою пов"язкою. Вона швидко потемніє.

Очі теж бажано захищати. Або носити окуляри.

— Попіл шкрябає лінзи. Якщо очі почали сльозитися, закапайте їх краплями чи промийте чистою водою.

Зараз ви читаєте новину «Випадуть чорні дощі та буде холодне літо». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути