Ексклюзиви
четвер, 04 лютого 2021 00:10

Військові арештували лідерів країни

Військові М'янми захопили владу. Вранці 1 лютого вони затримали голову владної партії "Національна ліга за демократію", главу МЗС і фактичну лідерку країни 75-річну Аун Сан Су Чжі, президента Він М'їна та ще понад 20 високопосадовців. Аун не могла бути офіційно президентом, бо її діти не мають громадянства М'янми.

Військовослужбовці оголосили надзвичайний стан терміном на рік. Перекрили дороги. Мобільний зв'язок та інтернет відключили. Не працюють банки.

Перший віцепрезидент М'їн Шве підписав указ, що державна влада переходить головнокомандувачу збройних сил Мін Аун Хлайну. 2018-го в доповіді ООН повідомила, що дії цього генерала мають ознаки геноциду проти народу рохінджа.

На виборах у листопаді торік перемогла партія Аун Сан Су Чжі. Результати оголосили фальсифікованими. Минулого тижня Мін Аун Хлайн заявляв, що скасує конституцію, якщо закони не виконуватимуть. Тоді військові заперечували, що він погрожував влаштувати державний переворот. У понеділок парламент мав почати роботу.

М'янма була під владою військових до початку демократичних реформ 2011 року. Аун Сан Су Чжі з 1989-го провела під домашнім арештом 15 років. Виїжджати без права повернення відмовлялася. На виборах 2012-го її партія завоювала 43 із 45 депутатських мандатів.

Зараз ви читаєте новину «Військові арештували лідерів країни». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути