вівторок, 20 листопада 2012 07:45

Вибухи на території Гази лунають кожні п'ять хвилин

Автор: фото: REUTERS
  Палестинець несе мертву дитину. Витягнув її з-під уламків будинку після ізраїльського авіаудару в місті Газа 18 листопада. Того дня загинули десятеро цивільних палестинців
Палестинець несе мертву дитину. Витягнув її з-під уламків будинку після ізраїльського авіаудару в місті Газа 18 листопада. Того дня загинули десятеро цивільних палестинців

Сьомий день триває військова операція Ізраїлю "Хмарний стовп" проти бойовиків  палестинської терористичної організації ХАМАС у Секторі Гази. За цей час з обох сторін загинули щонайменше 80 людей. Третина жертв — діти й жінки. Майже тисяча людей поранені.

Понад тиждень міста у Секторі стали майже безлюдні. Лунає гуркіт від вибухів, пахне димом від пожеж.

— Ми бродили порожніми вулицями. Раптом зустріли 18-річного Захарія Салаха. У хлопця було напівзаплющене праве око, з якого сочилася кров. Будинок хлопця підірвали. Захарія не міг згадати нічого, крім того, що прокинувся у п'ятницю вранці у лікарні, — розповідає присутній у Секторі Гази британський кореспондент. Каже, Захарія — син високопоставленого чиновника ХАМАСу. Коли в будинок влучила ракета, батька вдома не було, тому постраждав тільки син і п'ятеро сусідських хлопців.

Вибухи на території Гази лунають у середньому кожні п'ять хвилин, за словами свідків.

— Від минулої середи людей непокоїть одне: як уберегти свою сім'ю? — каже житель міста Газа продюсер 42-річний Ахмед Абу Хамда. Він з дружиною виховує двох синів: 3-річного Мустафу й на рік молодшого Мухаммеда. — Коли чуємо гул ракети, присідаємо навпочіпки в будинку й накриваємо голови долонями. Коли я йду на роботу, відводжу дружину й маленьких синів до тещі. Навіть якщо зі мною щось трапиться, буде легше, коли знатиму, що сім'я не самотня, що поряд батьки.

Ізраїльтяни розпочали військову операцію 14 листопада через те, що їх чотири дні бомбили палестинці. Кажуть, просили тих припинити, але відповіді не отримали. Тоді ізраїльські військові поцілили ракетою в автомобіль лідера бойового крила ХАМАСу Ахмада аль-Джабарі, 46 років. Його вважали одним із найвпливовіших терористичних лідерів у Секторі Гази. Джабарі загинув. Палестинці з ХАМАСу запустили ракети у відповідь. Пообіцяли за смерть лідера знищити кілька ізраїльських міст. Відтоді перестрілка практично не припиняється. Західні держави підтримують Ізраїль. Кажуть, має право на самооборону. Мусульманські та арабські — звинувачують ізраїльтян, називають їх агресорами.

ХАМАС — палестинське воєнізоване угруповання, що керує Газою, що має 1,7 млн жителів, з 2007 року. Місцеві скаржаться на угруповання. Кажуть, відколи ті захопили контроль в ізраїльтян, зріс рівень безробіття і суттєво впали зарплати.

Підпишуть угоду про припинення вогню

— У провокуванні безладу винні палестинці, — каже експерт Центру близькосхідних досліджень Сергій Данилов, 43 роки. — Цей конфлікт зумовлено дуже багатьма чинниками. ХАМАС, що підпорядкований Ірану, намагається відвернути увагу світової спільноти від громадянської війни у Сирії. Саме Іран активізує своїх клієнтів у Секторі Гази, — вони провокують конфлікт з Ізраїлем і перетягують увагу на нього. Для Тегерану Сирія лишалася останнім союзником. Втрата "особливих стосунків" із сирійським режимом — це суттєвий удар.

Грають свою роль і майбутні парламентські вибори в Ізраїлі. Вони пройдуть у січні 2013 року, тож ізраїльські політики теж хочуть показати себе захисниками батьківщини.

Повномасштабної воєнної операції Ізраїлю на території Палестини, напевно, не буде. Швидше за все, ХАМАС та Ізраїль, які вже проводять консультації в Каїрі, підпишуть чергову угоду про припинення вогню.

Ігор ЛУБ'ЯНОВ

 

Зараз ви читаєте новину «Вибухи на території Гази лунають кожні п'ять хвилин». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути