четвер, 13 жовтня 2016 07:05

В одному селі мешкають 80 довгожителів

80 мешканцям містечка Аччіаролі на південному узбережжі Італії виповнилося 100 і більше років. Населення міста — 700 осіб. Усі довгожителі мають незначні проблеми зі здоров'ям. Цей феномен привернув увагу вчених. Науковці Римського університету ла Сап'єнца та Каліфорнійського університету Сан-Дієго півроку вивчали спосіб життя людей похилого віку з Аччіаролі.

Незвичною виявилася швидкість кровообігу довгожителів. За цим показником 100-річні італійські чоловіки й жінки нагадували 20–30-річних американців. Причина — низький рівень гормону адреномедуліну. Він розширює судини і з роками призводить до серцево-судинних захворювань. Учені пояснили це середземноморською дієтою. Місцеві регулярно їдять рибу, кроляче й куряче м'ясо, домашні овочі й оливкову олію. Додають багато зелені. Зокрема, розмарин, що покращує роботу мозку.

Дожити до 100-річчя італійцям допомагають інтимні стосунки.

— Сексуальна активність серед літніх тут дуже висока, — говорить кардіолог Алан Мейзель з університету Сан-Дієго. — При цьому вони не потребують якихось допоміжних препаратів. Це теж може сприяти довголіттю.

Секс знижує артеріальний тиск і збільшує в крові кількість антитіл, здатних протистояти вірусам.

Інші сприятливі для довголіття фактори — чисте повітря, традиційна італійська життєрадісність та активний спосіб життя. Мешканці вирощують городину, доглядають за садом, рибалять, багато гуляють.

Зараз ви читаєте новину «В одному селі мешкають 80 довгожителів». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути