четвер, 21 травня 2009 17:36

В Каннах освистали фільм Ларса фон Трієра

Автор: фото: REUTERS/Jean-Paul Pelissier
  Ларс фон Трієр (третій ліворуч) із дружиною Бент Фроже (четверта зліва) та гостями перед прем’єрою свого нового фільму ”Антихрист” на фестивалі в Каннах
Ларс фон Трієр (третій ліворуч) із дружиною Бент Фроже (четверта зліва) та гостями перед прем’єрою свого нового фільму ”Антихрист” на фестивалі в Каннах

— Моїми діями керував сам Бог, а він є найкращим кінематографістом у світі, — заявив 53-річний данський режисер Ларс фон Трієр на прес-конференції щодо свого нового фільму "Антихрист" на 62-му Каннському фестивалі. Стрічку до кінця додивилася третина глядачів у залі.

Фільм розповідає про жінку, яка втратила дитину в автокатастрофі. Героїню зіграла англійська актриса Шарлота Ґінсбур, 37 років. Жінка з чоловіком переїжджає у покинуту лісову хатину й божеволіє.

Першими залу під час перегляду покинуло подружжя молодих німецьких режисерів. Вони не витримали сцену загибелі дитини. Чорно-білий епізод із використанням сповільненої зйомки триває 5 хв. Дія розгортається під музику Ґенделя.

— Режисер психопат і садист. Таким людям місце в божевільні, — обурюється жінка.

Ті, хто лишилися у залі, освистали фільм. Публіка викрикує: "Ганьба Трієру!" в сторону ложі, в якій сидить блідий режисер.

— Мені байдуже, що думають усі ці люди, — каже Трієр, червоніє і витирає лоб хустинкою. — Я знімаю фільми для себе. В "Антихристі" багато насилля. Я прагнув бути чесним. Це найкращий фільм у моїй кар"єрі. Я зняв його після того, як два роки провів у депресії. Сценарій писав із власних снів.

Стрічку Трієр присвятив покійному російському режисеру Андрієві Тарковському. Вважає його своїм учителем.

За відверті порносцени у фільмі "Ідіоти" Трієр не отримав нагород на 53-му кінофестивалі у Каннах 1998-го. 2000-го режисера нагородили тут "Золотою пальмовою гілкою" за музичну драму "Та, що танцює у темряві".

Цьогоріч за "гілку" змагаються 20 режисерів. Серед них одна жінка — 55-річна новозеландка Джейн Кемпіон. Вона вже має каннську нагороду за фільм "Піаніно" 1993-го. Її нова стрічка "Яскрава зірка" розповідає про історію кохання англійського поета Джона Кітса.

72-річний британець Кен Лоуч, який отримав "Золоту пальмову гілку" за стрічку "Вітер, що гойдає верес", привіз у Канни комедію про депресивного листоношу "У пошуках Еріка". У ній зіграв французський футболіст Ерік Кантона.

Фаворитом фестивалю називають американського режисера Квентіна Тарантіно, 46 років. Його фільм "Безславні покидьки" розповідає про бойовий загін американських євреїв, які тероризують нацистів в окупованій Франції під час Другої світової війни. У стрічці зіграв голлівудський актор Бред Пітт.

Зараз ви читаєте новину «В Каннах освистали фільм Ларса фон Трієра». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути