пʼятниця, 24 листопада 2017 00:10

В Атлантиці тиждень шукають аргентинську субмарину

Аргентинський підводний човен "Сан Хуан" із 44 членами екіпажу на борту не виходить на зв'язок від 15 листопада.

13 листопада судно залишило базу військово-морських сил Ушуая на півдні Аргентини. Прямувало до місця базування в Мар-дель-Плата, на південь від Буенос-Айреса.

Через два дні вийшло з ладу обладнання систем зв'язку, припускають експерти. Команда передала два повідомлення. В одному йшлося про поломку батареї. Про що друге — військові не розголошують.

Після зникнення зв'язку човен мав спливти, за інструкцією.

— Якщо зможе час від часу спливати на поверхню, команда протримається місяць. Коли ні — тиждень, — каже Енріке Балбі з військово-морських сил.

До пошукової операції долучилися Велика Британія, Чилі, Сполучені Штати, Уругвай, Перу, Колумбія, Німеччина, Франція та Норвегія. Італія й Аргентина ведуть пошуки із космічних супутників. До підводних робіт готова рятувальна міні-субмарина НАТО. Океан пеленгує літак аерокосмічної агенції США.

Пошуковці двічі отримували сигнали. Один був подібний до спроби зателефонувати, другий — до сигналу біди. Пошуки ускладнює шторм.

— Важко знайти судно, яке робили непомітним, — говорять у відомстві. "Сан Хуан" будували за технологією "стелс" — його не видно на радарах.

На борту човна перебуває перша аргентинська жінка-підводник 35-річна Еліана Кравчик. Перед рейсом вона казала членам родини, що на судні сталася механічна поломка. Воно потребує ремонту. "Сан Хуан" лагодили за 40 днів до того, говорять військові.

Підводний човен збудували в Німеччині 1985-го. Його довжина — 66 м. Оснащений електро-дизельними двигунами. Це одна з трьох субмарин на озброєнні Аргентини.

Зараз ви читаєте новину «В Атлантиці тиждень шукають аргентинську субмарину». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути