пʼятниця, 29 квітня 2011 02:30

Уряд Сирії відправив танки проти мітингувальників

25 квітня сирійський уряд увів війська в місто Дараа. Так хочуть придушити протести, що не вщухають тут із середини березня. Увечері в понеділок танки почали обстрілювати місто. У столиці Дамаск люди вийшли на вулиці, щоб підтримати жителів Дараа. Поліція заарештувала понад 500 осіб.

— Столиця зараз нагадує в'язницю. Після сутінків виходити не можна, зразу підбігає поліція, — розповідає Лейла Делалу з Дамаска. — У магазинах і на базарах посилилися перевірки. Не можна зупинитися поговорити зі знайомою. Дзвонили в Дараа сестрі. Хотіли, щоб приїхала до нас. Каже, на вулиці весь час автоматні черги, тому вони не виходять із будинку. Мертвих відвозять у морги і зразу ховають, бо родичі бояться їхати на впізнання. Це влада каже, що застрілили 35 людей, а справжню цифру не знає ніхто.

Заворушення в Сирії почалися, коли в місті Дараа заарештували студентів, які писали на стінах антиурядові гасла. Люди вийшли на вулиці з вимогою звільнити їх. Пізніше протести поширилися на інші регіони. Спочатку учасники вимагали провести реформи, але після жорсткого придушення мітингів хочуть відставки президента 45-річного Башара Асада. Із початку збройних атак у країні загинули близько 350 людей.

— Сирія має уряд. Нам прикро за те, що відбувається, але ви мусите розуміти, що ці заворушення і повстання мають певні приховані цілі, — каже Башар Джаафарі, посол Сирії у США. — Нам немає чого приховувати. Президент Асад — реформатор, який своїми указами змінив закон про надзвичайні ситуації та дозволив мирні мітинги. Якщо ви збираєтеся мирно, ви під захистом уряду. Якщо вдаєтеся до насильницьких дій, тоді будь-який уряд у світі застосує силу, щоб відновити закон і порядок, зупинити насильство і вандалізм.

Британія, Франція, Німеччина та Португалія закликали своїх громадян виїжджати з Сирії.  Держсекретар США Гілларі Клінтон, 63 роки, запропонувала громадянам цих країн летіти з американцями. У вівторок перші американські літаки вилетіли з Дамаска до Афін.

Зараз ви читаєте новину «Уряд Сирії відправив танки проти мітингувальників». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути