вівторок, 01 листопада 2016 06:10

Уперше за 500 років відкрили могилу Христа

Автор: ФОТО з сайта www.news.nationalgeographic.com
  Реставратори знімають мармурову плиту, що з 1555-го прикривала місце поховання тіла Христа у Храмі Гроба Господнього в Єрусалимі. Востаннє ремонт тут проводили на початку XIX століття, після пожежі
Реставратори знімають мармурову плиту, що з 1555-го прикривала місце поховання тіла Христа у Храмі Гроба Господнього в Єрусалимі. Востаннє ремонт тут проводили на початку XIX століття, після пожежі

У Храмі Гробу Господнього в Єрусалимі археологи вперше за п'ять століть відкрили гробницю Ісуса Христа. Зняли мармурову плиту, встановлену в XVI ст. Під нею виявили багато каміння.

— Попереду — довгий науковий аналіз. Але ми нарешті зможемо побачити поверхню каменя, на який, за переказами, поклали тіло Христа, — каже архео­лог Фредрік Хіберт.

Також хочуть реставрувати купольну каплицю, зведену над місцем поховання 1810 року.

В Євангелії вказано: після смерті Христа його тіло поклали на кам'яну полицю або "поховальне ложе" в печері. Саме там за три дні Ісус воскрес. У IV ст. гробницю виявила свята рівно­апостольна цариця Єлена. Потім на цьому місці заснували Храм Гробу Господнього. Прочани відламували від ложа шматки. Тому 1555-го його для захисту накрили мармуровою плитою. Відтоді її не піднімали.

Дослідження проводять за згодою шести конфесій, представлених у Єрусалимі. Вивчення гробниці та її реставрацію доручили Національному технічному університету Афін. Вартість проекту — $4 млн. Роботи планують завершити до весни 2017 року.

Відкликали посла при ЮНЕСКО

26 жовтня прем'єр-міністр Ізраїлю Біньямін Нетаньягу відкликав посла при ЮНЕСКО Кармеля Шама-Коена. Рішення — протест проти резолюції Комітету зі світової спадщини ЮНЕСКО. Документ заперечує права євреїв на Храмову гору в Єрусалимі, стверджує офіційний Тель-Авів.

Резолюцію підготували Кувейт, Ліван і Туніс на прохання Палестинської автономії та Йорданії. У тексті фігурує лише арабська назва святині. Ізраїльська "Храмова гора" не згадується. ЮНЕСКО також засудило Ізраїль за відмову допустити експертів організації до святих місць у Єрусалимі. Ця територія віддавна є предметом релігійних суперечок. Там розташована мечеть Аль-Акса — третя за значенням після Мекки й Медіни святиня мусульман. Водночас Храмова гора є найбільшою святинею юдеїв.

Зараз ви читаєте новину «Уперше за 500 років відкрили могилу Христа». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути