четвер, 17 квітня 2008 19:58

Помер основоположник теорії хаосу

 

Основоположник теорії хаосу, математик і метеоролог Едвард Лоренц, 90 років, помер у середу в американському місті Кембридж. Учений хворів на рак.

Математичну теорію хаосу помилково сприймають як теорію безладу. Натомість в її основі лежить сутність порядку. За теорією хаосу, невеликі зміни можуть мати значні наслідки. Наприклад, помах крил метелика із Бразилії спричиняє низку складних кліматичних змін і може призвести до торнадо в американському штаті Техас.

Водночас теорія стверджує, що неможливо передбачити стан жодної системи. У метеорології відкриття Лоренса встановило неможливість точного прогнозу погоди більше ніж на два-три тижні.

Едвард Лоренц народився 1917 року в американському місті Західний Хартфорд, штат Коннектикут. Він отримав ступінь магістра математики в Гарвардському університеті. Працював метеорологом у військових повітряних силах США. Викладав в університеті.

1983 року Шведська королівська академія наук нагородила Лоренца та його колегу Генрі Стоммела премією Крауфорда. Її присуджують ученим у галузях, які не передбачені Нобелівським комітетом.

Основоположник теорії хаосу був організованою людиною. До останніх днів вів активний спосіб життя. Його дружина Джейн померла 2001 року. У вченого залишилося троє дітей і четверо онуків.

Теорія хаосу лежить в основі фільмів "Парк Юрського періоду", "Ефект метелика", "Вавілон". 1952 року з"явилося оповідання американського письменника Рея Бредбері "І грянув грім".

Зараз ви читаєте новину «Помер основоположник теорії хаосу». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути