середа, 18 квітня 2012 05:00

Убивця 77 людей плакав у суді

У понеділок у норвезькій столиці Осло почався суд над 33-річним Андерсом Брейвіком. Торік 22 липня він розстріляв 69 людей на острові Утоя та підірвав вісьмох перед будинком уряду.

Брейвік у суді поводився впевнено, посміхався присутнім. На засідання у вівторок прийшов у темному костюмі, білій сорочці та нерівно зав'язаній краватці золотистого кольору. При вході з нього зняли наручники. Брейвік привітався витягнувши вперед праву руку зі стисненим кулаком. Місце підсудного за куленепробивною скляною стіною. Протягом слухань вбивця показував, що йому нудно, стримано позіхав, клацав пальцями, попивав зі склянки воду. Як і раніше, не вважає себе винним у вбивствах:

— Визнаю те, що зробив. Але це не кримінальний злочин. Я провів найбільш видовищну атаку на Європу з часів Другої світової війни.

Брейвік додав також, що не визнає норвезького суду і не боїться провести у в'язниці навіть решту життя. За його словами, він народився у в'язниці під назвою Норвегія, де не міг вільно висловлювати свої погляди.

Прокурор зачитала список убитих з подробицями загибелі кожного. Серед близько 200 присутніх у залі були родичі загиблих. Вони плакали. Брейвік тим часом залишався незворушний. Дивився вперед, на його обличчі не було жодних емоцій. Він заплакав лише, коли показали 12-хвилинне відеозвернення, що він опублікував в інтернеті перед убивствами.

— Думаю, він шкодує себе. Він плакав не за своїми жертвами, а тому, що його задум не вдався до кінця, — коментує адвокат Мете Івонн Ларсен.

Суд постановив, що не існує ніякого ордену рицарів-тамплієрів, до якого зараховує себе Брейвік. Його двічі перевіряли психологи. Після першого огляду діагностували параноїдальну шизофренію. Однак днями за результатами нового обстеження підтвердили дієздатність Брейвіка. Остаточне рішення ухвалить суд. Якщо вбивцю визнають винним, йому загрожує до 21 року в'язниці. Якщо ні — довічне лікування у психлікарні. Слухання триватимуть 10 тижнів, вирок винесуть 22 липня.

Зараз ви читаєте новину «Убивця 77 людей плакав у суді». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути