Ексклюзиви
неділя, 17 вересня 2006 17:03

У Саудівській Аравії заборонили продавати собак і котів

Жителям Саудівської Аравії, де знаходяться священні міста мусульман Мекка і Медина, заборонили торгувати собаками та котами. Релігійні лідери твердять, що домашні улюбленці не приносять  мусульманину нічого доброго. Їх, мовляв, заводять, наслідуючи західну культуру.

— Молодь купує собак лише для того, щоб гуляти з ними на вулицях і хизуватися, — каже один із релігійних лідерів Алітха аль-Джихані. — Для чого тягати їх за собою, як невірні?

Традиційно собак у мусульманському світі вважають нечистими тваринами. За переказами, пророк Мухаммед говорив: за кожен день, що людина тримає в домі пса, з її рахунку знімається одна добра справа і додається один гріх. Та протягом останніх кількох років у великих містах собаку шляхетної породи почали вважати ознакою достатку та престижу.

До котів же мусульмани завжди ставилися з повагою. Тому заборона торгувати ними здивувала аравійців. Згідно з мусульманською традицією, пророк Мухаммед любив котів і якось навіть дозволив якомусь навіть попити води, якою умивався. Один із його найближчих послідовників пророка отримав ім"я, яке означає "батько кошеняти" — бо постійно носив із собою кошеня і доглядав за ним.

— Я був шокований, коли почув про новий декрет, — каже 23-річний Фахд аль-Мутайрі, який тримає вдома 35 котів. — Якби ще його видала якась санітарна чи медична комісія, було б зрозуміло. Але чому за це взялася Муттава?

Муттава — це релігійна поліція, яка трактує релігійні канони і відповідно коригує державні закони. Уряд Саудівської Аравії часто до неї прислухається. Члени Муттави ходять вулицями міст і стежать, щоб жінки були належно вдягнені, щоб неодружені чоловіки і дівчата не гуляли разом. І навіть мають право допитувати та затримувати порушників.

Зараз ви читаєте новину «У Саудівській Аравії заборонили продавати собак і котів». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 1
Голосування Як ви облаштовуєте побут в умовах відімкнення електроенергії
  • Придбали додаткове обладнання для оселі задля енергонезалежності
  • Добираємо устаткування та готуємося до купівлі
  • Не маємо коштів на таке, ці прилади надто дорогі
  • Маємо ліхтарі та павербанки для заряджання ґаджетів, нас це влаштовує
  • Певні, що незручності тимчасові і незабаром уряд вирішить проблему браку електроенергії
  • Наша оселя зі світлом, бо ми на одній лінії з об'єктом критичної інфраструктури
  • Ваш варіант
Переглянути