середа, 21 вересня 2011 07:30

У протестувальників стріляли з мінометів

Понад 30 протестувальників загинули у Сані, столиці Ємену, коли урядові війська почали стріляти у натовп. У неділю на вулиці вийшли близько 100 тис людей. Вимагали відставки президента 69-річного Алі Абдалли Салеха, який править із 1978-го. У понеділок вони без єдиного пострілу захопили базу Республіканської гвардії, на яку спирався Салех. У вівторок уряд і революціонери уклали перемир'я.

Протести почалися в Ємені 27 січня. За місяць до мирних мітингувальників долучилася перша танкова дивізія єменської армії. У червні революціонери штурмували президентський палац. Після цього Салех виїхав до сусідньої Саудівської Аравії нібито на медичне обстеження. Досі не повернувся. У Ємені з повстанцями бореться його син Ахмед, який командує вірними Салехам Республіканською гвардією та силами спецпризначення.

У неділю та понеділок у людей на вулицях стріляли снайпери, зенітки й міномети. Серед убитих дівчинка-немовля та 14-річний хлопець. Очевидці кажуть, вогонь відкрили не лише солдати Салеха.

— У понеділок зранку чути було постріли з танкових гармат. Це відстрілювалися солдати з першої дивізії. Цим вони дають привід урядовим військам стріляти у мирних демонстрантів, — говорить житель Сани 31-річний Атіяф Альвазір.

Держдепартамент США вимагає, щоб Салех пішов у відставку в обмін на те, що повстанці пообіцяють не переслідувати його та родину. Президент відмовляється, каже, що піде лише після виборів.

— Для режиму Салеха все скінчилося, — говорить лідер протестувальників Абдул-Хаді аль-Аззаї. — І переговорів із ним не буде, доки тривають убивства. Чому мовчить світ?

У Ємені може початися громадянська війна, вважає Філіп Лютер, керівник правозахисної організації "Міжнародна амністія" по Близькому Сходу.

— Країна балансує на межі. Мирні протестувальники розчаровані, бо політичними засобами нічого не добилися. А урядове насильство провокує їх узятися до зброї.

Зараз ви читаєте новину «У протестувальників стріляли з мінометів». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути