понеділок, 10 вересня 2007 17:31

У Польщі теж будуть повторні вибори

Минулої п"ятниці депутати польського сейму ухвалили рішення про саморозпуск. Позачергові вибори президент Лех Качинський призначив на 21 жовтня.

До цього йшло кілька місяців. Ще в липні за звинуваченнями в корупції прем"єр-міністр Ярослав Качинський звільнив віце-прем"єра Анджея Леппера. Той був міністром сільського господарства й обіймав посаду лідера партії "Самооборона". Вона входила до складу провладної коаліції, очолюваної партією братів Качинських "Справедливість та порядок".

Після звільнення Леппер заявив, що виходить з коаліції, і на початку серпня в сеймі не стало стабільної більшості. У такому випадку, за польським законами, треба формувати нову більшість або переобирати парламент. Рішення про перевибори прийняли близько десятої вечора після 5 годин дискусій.

— Прочитав повідомлення, що відкрито ділянку автостради — 500 метрів! — критикував роботу уряду Дональд Туск, голова найбільшої опозиційної партії "Громадянська платформа". — У такому темпі на будову автострад потрібно 2280 років! Ми повинні попросити УЄФА, щоб перенесли нам Євро-2012 на 4287 рік.

Від імені панівної партії депутат Яцек Курський вихваляв уряд Ярослава Качинського, приписував заслуги Польщі на міжнародній арені й реформи в освіті. Згодом з"ясувалося, що сам він голосував проти них.

22-річний студент із Варшави Павел Домін каже, що спостерігав за дебатами і сміявся крізь сльози.

— Те, що діялося в Польщі останні два роки, — це велика пародія, а не керування, — говорить Домін. — Щоб не було такого розбрату, уряд має сформувати одна політична сила, а не коаліція кількох.

Зараз ви читаєте новину «У Польщі теж будуть повторні вибори». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути