Ексклюзиви
пʼятниця, 02 серпня 2013 06:00

У Молдові вперше виписали штраф за російську мову

Віктор Калашніков, активіст Ліги російської молоді Молдови з міста Бєльці, має заплатити 400 лей штрафу — майже 255 грн — за транспаранти російською "Румыния — позор Европы!" та "Румыния — марионетка НАТО". Із товаришами приніс їх у вівторок на акцію протесту проти приїзду румунського президента Траяна Бесеску. Правоохоронці розцінили плакати як рекламно-інформаційні написи, що за законом мають бути румунською.

У Бєльцях протестували близько двадцяти осіб. Міста не було у програмі візиту Бесеску. У цей час той зустрічався в Кишиневі із президентом Молдови Николає Тимофті. Та проросійські активісти заявляють, що в столиці акції протесту заборонили.

— Такі дії місцевої влади демонструють, що в Молдові намагаються витіснити російську мову з усіх сфер суспільно-політичного життя країни, — коментує подію 31-річний Ігор Тулянцев, лідер суспільного руху "Батьківщина — Євразійський союз".

На сайті Ліги російської молоді лідери руху називають штрафи влади "фашистськими методами", маючи на увазі часи румунської окупації Молдови.

За законом про функціонування мов від 1989-го, російську визнають мовою міжнаціонального спілкування. Закони 2001-го передбачали використання її в записах актів цивільного стану, назвах населених пунктів та вулиць. Однак наступного року це визнали неконституційними. Єдиною державною залишається молдавська з використанням латинської графіки.

У травні цьогоріч у парламент внесли законопроект про позбавлення російської статусу міжнціональної. Якщо його ухвалять, нею не можна буде навчатися, використовувати в офіційному вжитку й говорити в громадських місцях.

— Російською в Молдові не навчатимуться навіть за гроші. Вони (росіяни. — "ГПУ") можуть спілкуватися нею вдома, — каже депутат-ліберал Анна Гуцу, автор законопроекту.

Зараз ви читаєте новину «У Молдові вперше виписали штраф за російську мову». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути