вівторок, 25 жовтня 2011 06:15

У мертвого Каддафі відібрали золотий "Браунінґ"

Автор: фото з сайта www.dailymail.co.uk
  Мохаммед аль-Бібі двічі вистрелив у Муаммара Каддафі й відібрав золотий ”Браунінґ”. Повстанці носили Мохаммеда на руках
Мохаммед аль-Бібі двічі вистрелив у Муаммара Каддафі й відібрав золотий ”Браунінґ”. Повстанці носили Мохаммеда на руках

У неділю на площі Тахрір у лівійському місті Бенгазі зібралися десятки тисяч людей. Лідер Перехідної національної ради (ПНР) 59-річний Мустафа Абдул Джаліль оголосив Лівію вільною від режиму Муаммара Каддафі. Диктатора, який правив країною 42 роки, повстанці застрелили у четвер в його рідному місті Сірт.

Це був останній оплот сил Каддафі проти військ повстанців. Штурм міста тривав два тижні. Остання атака почалася у четвер вранці. Оборонці зрозуміли, що їм не вистояти. Почали формувати автоколону, щоб залишити Сірт.

Спочатку автомобілі атакував американський безпілотний штурмовик "Хижак". Потім — обстріляв ракетами французький винищувач. Більшість машин згоріли, охоронці розбіглися. Каддафі встиг сховатися у стічній трубі під дорогою. Тримав золотий 9-міліметровий пістолет "Браунінґ Хайпауер".

За кілька хвилин повстанці знайшли колишнього диктатора. Командир повстанської бригади 31-річний Омран аль-Овейб каже, що хотів зберегти життя Каддафі, але "все вийшло з-під контролю".

— Коли він вийшов із труби, сказав: "Зачекайте, хлопці, у чому проблема? Я з вами. Вам не можна цього робити". Він досі думав, що він президент, — каже аль-Овейб.

Бойовики били Каддафі кулаками й ногами. Він умовляв їх:

— Ви відрізняєте добро від зла? Не стріляйте! — каже закривавлений диктатор на одному з повстанських відео.

Один із повстанців 20-річний Мохаммед аль-Бібі вистрелив у живіт і в голову Каддафі. Коли той упав, бойовик відібрав у нього "Браунінґ". Закривавлене і роздягнене тіло вбитого лівійського лідера волочили по землі й били ногами. Знімали на відео.

Пізніше у ПНР оприлюднили офіційну версію: Каддафі везли судити, але авто потрапило під перехресний вогонь повстанців та їхніх противників. Муаммара вбили випадкові кулі.

Тіло відвезли до міста Місурата й виставили у холодильній кімнаті супермаркету. Поруч лежали тіла сина Каддафі — Мутассима та міністра оборони Абу-Бакра Юніса. Подивитися на мертвих приходили у неділю цілими родинами. Дітям видавали медичні маски.

У заповіті Каддафі просив не омивати його тіло, а поховати за ісламськими законами поряд із могилами його родичів у Сірті. Однак у ПНР планують таємно поховати Каддафі у Середземному морі.

— Ми не хочемо, щоб його могила стала місцем паломництва, — каже представник повстанців. — Треба позбутися його тіла так само, як американці вчинили з Осамою бін Ладеном.

Син Каддафі 39-річний Сейф Аль-Іслам утік на південь Лівії. На вихідні сирійський телеканал передав його звернення до вірних батькові військ:

— Я у Лівії, живий, вільний. Боротимусь і мститиму до кінця.

23 жовтня у Лівії оголосили державним святом — Днем перемоги та звільнення від режиму Каддафі. У країні був вихідний.

Повстання у Лівії почалося у лютому. За дев'ять місяців у громадянській війні загинули понад 50 тис. людей.

200

мільярдів доларів становлять статки покійного Муаммара Каддафі в закордонних банках, золотовалютних резервах та інвестиціях. Це вдвічі більше річного показника виробництва в Лівії. Якби гроші поділили між лівійцями, кожен отримав би по $30 тис. Такі дані наводить газета "Лос-Анджелес таймс" із посиланням на представників нового лівійського керівництва.

 

 

Зробив пластичну операцію

1995 року лівійському лідеру видалили жир на животі. На голові наростили волосся. Робити підтяжку обличчя відмовився.

Завжди носив чорні окуляри

Не знімав їх, навіть коли говорив із людьми. Купував окуляри сотнями.

Любив гарне вбрання

Носив національний одяг бедуїнів — племені, з якого походить. На таке вбрання йшло в середньому 15 м тканини.

Охороняли 40 амазонок

Лівійського лідера супроводжувала особиста охорона — 40 амазонок — незайманих дівчат у строкатих парадних мундирах.

 

Зараз ви читаєте новину «У мертвого Каддафі відібрали золотий "Браунінґ"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

6

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути