понеділок, 24 липня 2006 18:05

У Китаї переслідують незрячого адвоката

35-річний Чень Гуанчен із селища Дуншигу на заході Китаю осліп ще в дитинстві. Проте вивчився на адвоката і став захищати інтереси своїх сусідів-фермерів, інвалідів, з яких незаконно стягували податки.

Кілька років тому Чень Гуанчен дізнався, що в його провінції лікарі змушують вагітних другою дитиною жінок робити аборти і проходити процедуру стерилізації, тобто ставати безплідними. А тих, хто опирається, жорстоко б"ють і кидають за ґрати. Чень виграв не одну таку справу в суді, і кількох місцевих урядовців покарали. Проте віднедавна самому адвокатові загрожує в"язниця.

З 1979 року в Китаї, відповідно до урядової політики планування сім"ї, чоловіки можуть одружуватися не раніше 25 років, а жінки — у 23. Лише меншість родин може порадувати себе другою дитиною.

Чоловіки можуть одружуватися не раніше 25 років

За ситуацію з народжуваністю відповідає влада на місцях. Щороку вона оприлюднює дані про те, скільки в регіоні народилося дітей. Залежно від цієї статистики сім"ї, які відповідають вимогам закону, можуть планувати другу дитину. Спочатку вони подають заяву і всі необхідні папери. Лише після їх розгляду жінки можуть завагітніти.

Тих же, хто порушує закон, штрафують. Наприклад, батькам 8-річного Яна Юнбо з міста Руйань, в якого народилася молодша сестра, довелося заплатити $13 тисяч. Чиновникам не завжди вдається втримати народжуваність у нормі, якої вимагають зі столиці. Вони бояться втратити свої посади і вдаються до силових методів.

Коли у 37-річного сусіда Ченя на ім"я Ліу народилася дитина, його змушували пройти операцію зі стерилізації. Коли той відмовився, його навідали дужі хлопці й добряче побили. Це повторилося кілька разів. Аж тоді чоловік згодився лягти під ніж хірурга.

Чень Гуанчен виграв у суді справу свого односельчанина. Але потім у нього самого почалися проблеми. Вже майже рік він перебуває під домашнім арештом за те, що начебто зіпсував якесь державне майно і організував незаконний мітинг. Колеги Ченя твердять, що він цього не робив.

На адвокатів тиснуть — вони не можуть приїхати до села свого клієнта, щоб опитати свідків і зібрати необхідні докази. Там юристів уже не раз били і погрожували розправою.

Американський журнал "Тайм" вніс Чень Гуанчена до списку сотні людей, які змінили світ. Проте в управлінні з питань планування сім"ї в Пекіні кажуть, що нічого про нього не чули.

Зараз ви читаєте новину «У Китаї переслідують незрячого адвоката». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути