четвер, 27 червня 2013 05:30

У джунглях знайшли місто племені майя

Стародавнє місто племені майя знайшли археологи у джунглях Мексики на півострові Юкатан. Поселення назвали Чактун — "червоний камінь". Його площа 22 га. Через густу рослинність місцевість раніше вважали білою плямою на карті. Руїни знайшли за допомогою аерофотозйомки.

— На знімках з повітря ми помітили багато об'єктів, які точно були залишками будівель. Залишилося тільки знайти стежки, які здавна використовують місцеві лісоруби й збирачі каучуку, щоб потрапити на місце, — каже керівник групи археологів, науковець зі Словенії Іван Шпрайц.

Углиб тропічного лісу просувалися легким позашляховиком. Постійно зупинялися, щоб прорубати мачете шлях крізь чагарі.

Вважають, що місто було населене між 600-м та 900 роками, доки цивілізація майя не занепала з невідомої досі причини. Там збереглися залишки 15 пірамід, найвища з яких має 23 м. Також є майданчики для гри у м'яч, площі, будинки, вівтарі та стели з вирізьбленими малюнками та ієрогліфами. Населення міста було 30-40 тис.

— Більшість будівель тут довгі, подібні до палаців. Ми поки що не можемо сказати, чи це були помешкання знаті, чи адміністративні будівлі, — каже Шпрайц.

Після майя інші народи поклонялися давнім вівтарям.

— Люди, що прийшли пізніше, певне не розуміли значення монументів, багато стел з написами перекинуті низом догори. Але вони знали, що це важливі святині й приносили перед ними жертви, — каже мексиканський дослідник Октавіо Еспарца.

З 1996-го група Шпрайца знайшла в місцевості Кампече на кордоні Мексики, Гватемали й Белізу понад 80 невідомих раніше поселень та пам'яток майя.

Зараз ви читаєте новину «У джунглях знайшли місто племені майя». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути