пʼятниця, 29 липня 2011 07:00

У Брейвіка з'явився "двійник"

32-річного Андерса Берінга Брейвіка, який підірвав авто біля будівлі норвезького уряду та розстріляв людей на острові Утея, судитимуть через два місяці. Процес зроблять закритим, щоб терорист не пропагував свої погляди. За місцевими законами, йому загрожує щонайбільше 30 років в'язниці. Брейвік заявив, що вийти на волю не сподівається.

У поліції Норвегії уточнили кількість жертв. Від рук ультраправого терориста загинули 76 людей. У понеділок понад 150 тис. жителів Осло вийшли пом'янути жертв. Люди розкупили у квіткових магазинах усі троянди і вкрили ними центральні вулиці. Оточили також будинок суду, де відбувалися попередні слухання. Кілька хлопців намагалися прорватися до поліцейської машини, щоб лінчувати Брейвіка. Виявилося, що його привезли іншим авто.

На суді Брейвік визнав, що підірвав бомбу в центрі Осло і розстрілював підлітків із літнього табору правлячої Норвезької робітничої партії. Але злочином це не вважає. Каже, не збирався здаватися живим.

— Він вірить, що йде війна, і такі речі можна робити, не відчуваючи провини, — каже адвокат терориста 47-річний Гейр Ліппестад. — Ще рано говорити, чи визнають Брейвіка осудним, але для мене очевидно, що він — божевільний.

У своєму маніфесті "Декларація незалежності Європи 2083" Брейвік написав, що розстрілювати людей збирається під музику "Люкс етерна" з фільму "Володар перснів".

Шеф внутрішньої розвідки Жанна Крістіансен запевняє, що терорист готувався і діяв сам, без спільників. Тепер у Норвегії розшукують психічно неврівноваженого чоловіка, який оголосив себе Брейвіком. 25 липня він вийшов із в'язниці, де сидів за напад на поліцейський відділок.

У середу в автобусі поряд із залізничним вокзалом Осло виявили нічийну валізу. Із вокзалу евакуювали всіх людей. Команда розмінування не знайшла бомбу. Виявилося, сумку забув пасажир.

Зараз ви читаєте новину «У Брейвіка з'явився "двійник"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути