пʼятниця, 17 березня 2017 06:25

Туреччина погрожує завалити Європу мігрантами

Турецький міністр закордонних справ Мевлют Чавушоглу погрожує завалити Європу мігрантами у відповідь на заяви нідерландського політика Ґерта Вілдерса. Той закликав позбавити 400 тис. турків громадянства Нідерландів.

Скандал між країнами розгорівся після того, як міністра у справах сім'ї та соціальної політики Туреччини Фатму Бетюль Сайян Кайя оголосили персоною нон ґрата в Нідерландах. Жінка прибула в Роттердам і мала виступити перед співвітчизниками на підтримку конституційної реформи. Референдум із цього питання пройде в Туреччині 16 квітня. Пропонують надати президенту Ердогану ще більше повноважень. Міністра депортували в Німеччину у супроводі поліції. Ангела Меркель підтримала це рішення.

Понад тисяча турків влаштували акцію протесту перед посольством у Роттердамі. Поліцейські розігнали їх. Президент Туреччини Реджип Таїп Ердоган назвав Нідерланди фашистською нацією. Звинуватив їх у смерті восьми тисяч мусульман у Сребрениці в Боснії 1995 року. Мовляв, миротворці не зупинили різню.

— Все про Нідерланди нам відомо ще з часів бійні у Сребрениці. Ми знаємо, яка гнила їхня натура, — сказав Ердоган у інтерв'ю.

Прем'єр-міністр Нідерландів Марк Рютте заявив, що ці звинувачення — ганебне й огидне перекручування історії. Оголосив про тимчасове припинення дипломатичних відносин із Туреччиною.

Торік Євросоюз уклав із нею угоду. В обмін на 6 млрд євро та безвізовий режим країна мала приймати біженців, котрих їй передають з ЄС. Пізніше Європарламент скаржився, що Туреччина не виконує умови. В ЄС відправляли хворих і старих мігрантів.

Зараз ви читаєте новину «Туреччина погрожує завалити Європу мігрантами». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути