вівторок, 13 жовтня 2009 17:49

Туреччина й Вірменія поновили дипломатичні зв"язки

10 жовтня у швейцарському місті Цюріху міністр закордонних справ Вірменії Едвард Налбандян, 53 роки, та його турецький колега 50-річний Ахмет Давутоглу підписали договори про поновлення дипломатичних зв"язків між країнами. За кілька місяців відкриють турецько-вірменський кордон. Його заблокували 1993 року через конфлікт у Нагірному Карабасі. На цей регіон претендують Вірменія та Азербайджан. Туреччина підтримувала останнього. Вірменсько-турецькі відносини також ускладнилися через події 1915-го — тоді в колишній Османській імперії знищили понад 1,5 млн вірменів. Турецьке керівництво відмовляється визнавати це геноцидом.

Договори мали підписати о 17.00 за місцевим часом у Цюріхському університеті. Їх складали обидві сторони, ретельно вивчали всі пункти. Утім, за годину до підписання виникли суперечки щодо Нагірного Карабаху та подій 1915-го. У договорі Туреччина обіцяла організувати комісію, яка мала встановити, чи був то геноцид. Вірменську сторону це обурило — Налбандян відмовився підписувати документ, церемонію затримали на 3 год.

В університеті на міністрів чекали представник Євросоюзу із зовнішньої політики Хав"єр Солана, держсекретар США Хілларі Клінтон, міністр закордонних справ Росії Сергій Лавров та офіційні особи з інших країн. Клінтон умовляла Налбандяна підписати угоди й не доводити справу до скандалу. Решта політиків, аби згаяти час, дивилися по телевізору футбольний матч між Росією та Німеччиною. Коли гра закінчилася, Лавров передав вірменському колезі записку: "Едварде! Погоджуйся на церемонію без заяв". Під нею поставили підписи інші політики. За годину турецький та вірменський посадовці мовчки підписали протоколи й розійшлися.

Едварде! Погоджуйся без заяв

— Мої родичі тікали з Туреччини під час геноциду, і те, що турки не визнають своїх злочинів, ображає нас, — говорить Вікторія Хакоб"янян із вірменського міста Ванадзор. — Але налагодження зв"язків необхідне для нашої країни. Я працюю дизайнером на швейній фабриці, ми робимо одяг для Італії та Німеччини. До Європи його возять через Грузію, це забирає тиждень. Коли відкриють кордон із Туреччиною, перевозити стане простіше і швидше. До того ж іноземці вкладатимуть більше грошей у нашу справу. Німці обіцяють відновити старі фабрики, створити дві тисячі робочих місць.

Зараз ви читаєте новину «Туреччина й Вірменія поновили дипломатичні зв"язки». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути