четвер, 10 березня 2011 09:00

Тунісці й лівійці тікають за кордон родинами

У ніч на понеділок до італійського острова Лампедуза кількома човнами прибули близько тисячі біженців із країн північної Африки. Більшість — громадяни Тунісу й Лівії. Люди тікають із цих країн родинами.

— Ми просимо допомоги в ЄС, бо самі не впораємося з таким напливом біженців. Ще ніколи за одну ніч не припливали тисяча людей,— каже міністр закордонних справ Італії Франко Фраттіні. — Берегова охорона говорить, що на човнах пливуть ще кілька сотень. А на Лампедузі з лютого вже живуть більш як 6 тисяч тунісців. Щоб уникнути їхнього напливу до Європи, нашим прикордонникам потрібна підтримка.

Представники Червоного Хреста просять розмістити прибулих у спеціальних центрах у великих містах. На острові є місця тільки для 850 біженців. Влада пообіцяла у вівторок почати перевозити африканців на материк. Там вирішуватимуть, що робити з ними далі. Для цього виділили 12 літаків.

— Треба бачити, як на невеликому човні, розрахованому на 25–30 пасажирів, пливуть півтори сотні людей, — каже Маріо Буніні, представник Червоного Хреста. — Цим людям нічого втрачати. Вони готові вплав діставатися сюди зі своїх країн. Коли Берлусконі заявив, що відсилатиме їх назад, на острові почався бунт. Підпалили навіть наш центр. Вони не повернуться додому мирно.

Лампедуза — найбільший із Пелагських островів на півдні Італії. Розташований за 113 км від узбережжя Тунісу. Щороку на острів нелегально намагаються переправитися тисячі африканців.

Зараз ви читаєте новину «Тунісці й лівійці тікають за кордон родинами». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути