пʼятниця, 04 лютого 2011 02:30

Три уроки для української влади

Попри несхожість України та Єгипту, вітчизняні "владоможці" мають зробити висновки з того, що відбувається в цій арабській країні. На єгипетському прикладі можна побачити, що буде з нашими силовиками в разі революції.

Урок перший. Революція проти режиму Мубарака виявилася не лише Майданом, а й насамперед повстанням проти поліції. Її дільниці в багатьох містах були спалені в першу чергу. Демонстранти захопили зброю і полюють на правоохоронців. Це відповідь на спроби розігнати мітинги 28–29 січня, а також на десятиріччя тортур і зловживань. Одна з найзапекліших акцій проти поліції відбулися в місті Суец.

"Українським Суецом" може стати, наприклад, Лозова в Харківській області. Там чи не щотижня або чоловік випаде з вікна райвідділу, або авто міліціонера наїде на жінку. Та будь-яке інше місто, в якому міліціонери "відстежують і фіксують" учасників опозиційних мітингів. До речі, влада оголосила про намір створити "туристичну міліцію" для захисту вболівальників Євро-2012. Із такого поділу на поліцію для людей і поліцію для громадян усе починалося в Єгипті.

Про можливість єгипетського сценарію в Україні говорять і соціологічні дослідження. За даними листопадового опитування Центру Разумкова, діяльність міліції не підтримують понад 50% українців. Навіть колишній "регіонал" Тарас Чорновіл заявив, що єдиний Майдан, який може відбутися в Україні, почнеться зі спалення райвідділу.

Урок другий. Єгипетські військовики не збираються бороти революцію. Хоч вони — єдині, хто міг би це зробити. Навпаки, солдати й офіцери братаються з демонстрантами. І не лише тому, що "армія з народом". Вона насамперед з американським урядом, який засудив придушення демонстрацій і зажадав відставки Мубарака. Адже єгипетське військо щороку отримує більш як мільярд доларів різноманітної допомоги від США.

Це до болю нагадує наші Збройні сили, в яких усе цікаве й перспективне для військових пов'язане з миротворчими силами ООН та НАТО. Міноборони визнає, що без західної допомоги більшість навчань і місій були б неможливі. Україна, звісно, не отримує стільки, як Єгипет, але ж і військо в нас менше. Тому воно в разі чого так само буде з народом.

Урок третій, головний. І поведінка єгипетської армії, і ціла тамтешня революція — результат аналогічної політики "багатовекторності", якою часто дорікають Віктору Януковичу. Однією рукою єгипетська влада принаджувала західних туристів і бізнесменів, співпрацювала зі США та Ізраїлем, іншою — обмежувала малий бізнес, пригнічувала опозицію, дозволяла свавілля поліції та переслідування не мусульман. Пересічні єгиптяни заплуталися й зробили революцію. Якщо українська влада не зробить остаточного зовнішньополітичного вибору, наші співвітчизники також можуть дезорієнтуватися.

Зараз ви читаєте новину «Три уроки для української влади». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути