середа, 08 грудня 2010 07:30

Три супутники потонули в океані

Російський уряд почав розслідувати, куди пішли гроші, виділені на розробку супутникової системи "Глонасс-М". У минулі вихідні ракета-носій "Протон" не доправила три супутники на орбіту, і вони потонули у Тихому океані біля Гавайських островів. За умови їх успішного запуску на орбіту Росія могла створити власну глобальну навігаційну супутникову систему "Глонасс" на противагу американській "Навстар GPS".

— Якщо імпортний мобільний телефон буде оснащений тільки GPS, за його доставку на територію Росії сплачуватимуть митний збір, — заявляв перед запуском ракети Сергій Іванов, віце-прем'єр російського уряду. — Техніку з навігацією "Глонасс" не оподатковуватимуть.

За кілька днів до випробовувань президент країни розповідав про перспективи, які чекають на Росію завдяки новій системі навігації. Наступного року супутникове телебачення мало бути доступним навіть у віддалених регіонах. Усі вітчизняні автомобілі планували обладнати навігаторами.

Система "Глонасс" допомагатиме визначати розташування сухопутного, морського й повітряного транспорту. Зараз на орбіті працюють 20 супутників. Уряд планує запустити ще чотири. Американську GPS-навігацію здійснює 31 супутник.

Програму "Глобальна навігаційна супутникова система" затвердили 2001 року. На неї з держбюджету виділили 23,6 млрд руб. У підсумку витратили 140 млрд. Припускають, що причиною невдалого запуску ракети могли бути помилки інженерів.

Зараз ви читаєте новину «Три супутники потонули в океані». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути