Ексклюзиви
пʼятниця, 03 вересня 2010 07:10

Тигриця народила трьох лигренят

Бенгальська тигриця Красуня народила від африканського лева Сімби трьох дитинчат на приватній фермі в Тайвані. Одне одразу померло, решту двох вигодовують із пляшки працівники. Мати від малят відмовилася.

Лигри народжуються внаслідок схрещування тигриці й лева. Потомство з"являється на світ лише в однієї зі 100 змішаних пар. Часто самці виростають безгриві та смугасті. Дорослі лигри — найбільші тварини серед котячих. Можуть важити понад 300 кг. Ставши на задні лапи, сягають 4 м заввишки.

Лигри, на відміну від левів, люблять купатися і вміють плавати. Самиці можуть народжувати, тоді як самці-лигри є безплідними.

Схрещувати різні види диких тварин у Тайвані заборонено. Власник ферми Хуан Го-нан стверджує, що не планував парувати Красуню і Сімбу.

— Батьки лигренят із дитинства жили в одній загорожі, тому потоваришували. Я тут ні до чого.

Захисники тварин обурені експериментом Хуана Го-нана. Кажуть, той порушив закон збереження дикої природи. Наполягають на конфіскації лигренят і покаранні господаря ферми на $1,5 тис.

В Україні теж планують вивести гібрид тигра й лева.

— Хочемо мати кілька лигрів у нашому парку для котячих, який будуємо, — каже 42-річний Олег Зубков, директор Ялтинського звіринця. — Маємо 45 левів і 12 тигрів. Вони живуть спільно, тому можуть схреститися й самі. Чув, що лигри не розмножуються. Така тварина може важити до півтонни.

Зубков підозрює, що один лигр у його зоопарку вже є. Серед куплених левів один не має гриви і дуже масивний.

— У дикій природі не буває гібридів, — каже Сергій Межжерін, 52 роки, завідувач відділу еволюційно-генетичних основ систематики Інституту зоології. — Метиси мають малу життєздатність і не спроможні давати потомство. Їм також важко зжитися зі зграєю.

Собакововки нападають на худобу

Від вовчиці та пса народжуються собакововки. Вони дуже агресивні, непередбачувані, не бояться людей і нападають на худобу. Селекціонери виводять гібриди вовка і собаки для служби. Мисливці кажуть, у собакововків гостріші нюх, зір та слух. Ці метиси витриваліші за звичайних собак і краще служать господареві. Приручити гібридну тварину можна лише дресируванням.

— У дикій природі такого схрещування не буває. Вовки розглядають собак не як партнерів, а як їжу. Вони їх просто загризли б, — говорить Сергій Межжерін. — Усі собакововки виведені штучно в розплідниках.

Іще одним неймовірним схрещенням називають помісь верблюда і лами. Таких вирощують у репродуктивному центрі тварин в Арабських Еміратах. Лам штучно запліднюють. Природно таких пар не буває через різницю в розмірах. Дитинчата більше схожі на ламу — безгорбі, їхні копита роздвоєні. Від верблюда успадковують довгий хвіст і маленькі вуха.

— Такі гібриди не мають цінності ні для науки, ні для селекції. Це занадто віддалені види. Цих тварин розводять задля розваги.

Зараз ви читаєте новину «Тигриця народила трьох лигренят». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути