Ексклюзиви
четвер, 27 вересня 2012 06:30

Тіла загиблих в авіакатастрофі підмінили

Два тіла жертв авіакатастрофи під містом Смоленськ переплутали під час поховання. Про це після генетичного дослідження у середу повідомила польська прокуратура. Підозрюють, що могли підмінити до десятка тіл жертв аварії, у якій позаторік загинув президент Лех Качинський.

Минулого тижня військова прокуратура Польщі провела дві ексгумації. У труні співзасновниці профспілки "Солідарність" 82-річної Ганни Валентинович знайшли тіло іншої жінки. Прокурори не повідомляють чиє, доки не отримали на те згоди її рідних. За даними польських ЗМІ, друга покійна — науковець, член фундації "Голгофа Сходу" Тереза Валевська-Пшиялковська, яка загинула у цій авіакатастрофі 72-річною.

— Особа, яка зараз лежить на столі, це не моя мати, — каже Януш, коли відкрили труну Ганни Валентинович.

Прес-секретар військової прокуратури Збігнєв Жепа розповідає, коли з Росії привезли труни з тілами загиблих, родичі могли їх відкрити, але не зробили цього. Зараз з'ясовують, чому сталися заміни.

Польські прокурори почали сумніватися в ідентичності тіл після того, як у травні отримали з Росії деякі документи про трагедію. Вивчили їх, а потім зважилися на ексгумацію. Сумніваються в ідентичності інших чотирьох тіл із 96. Їх розтин запланували на грудень.

— Мені пощастило, що останки дружини були більш-менш цілі, і я мав можливість опізнати її, — говорить Павел Дереш, чоловік юристки 55-річної Іоланти Шиманек-Дереш.

Авіакатастрофа під Смоленськом сталася 10 квітня позаторік. На борту президентського Ту-154, що летів на роковини розстрілів у Катині, було 88 пасажирів і восьмеро членів екіпажу. Всі загинули.

Зараз ви читаєте новину «Тіла загиблих в авіакатастрофі підмінили». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути