неділя, 10 вересня 2006 18:51

Світовий торговельний центр відбудують до десятиріччя терактів

 
До терактів 11 вересня 2001 року Світовий торговельний центр складався із семи будівель, які займали територію площею 6,5 га. Внаслідок терактів усі будинки були знищені. Вежі-близнюки обвалилися після ударів літаків, а інші будівлі завалило їхніми руїнами. Потім їх знесли.

Після терактів територію за $3,2 млрд викупила компанія "Сільверстейн пропертіс". Вона отримала права і на відбудову торговельного центру. Тепер на цьому місті збудують меморіал, музей, 82-поверхову Вежу свободи, яка буде основою торговельного центру, і ще три багатоповерхові споруди. Закінчити будівництво планують до 2011 року.

2003 року архітектор Даніель Лібескінд у своєму генеральному плані проекту пропонував зберегти котлован на місці веж-близнюків та бетонну стіну, яка лишилася після теракту. Але коли головний підрядник проекту Леррі Сільверстейн проводив конкурс на будівництво меморіалу, він відхилив генеральний план. Сільверстейн обрав проект архітекторів Майкла Арада і Пітера Уолкера — ті пропонували засипати котлован. Отож, коли меморіал збудують, він виглядатиме як міський парк, затиснутий між офісними будівлями.

Родичі жертв теракту обурюються таким рішенням.

— Не можна влаштовувати кладовище на задньому дворі, — каже Моніка Габріель, яка внаслідок терактів 11 вересня втратила чоловіка. — Ми повинні керуватися цінностями життя і смерті, святості деяких речей, а не поспішати отримати від них прибутки. Саме цього хочуть ті, хто відбудовує торговельний центр.

Зараз ви читаєте новину «Світовий торговельний центр відбудують до десятиріччя терактів». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути