середа, 16 червня 2010 04:06

"Свекруха каже тікати, бо повбивають дітей"

Автор: фото: REUTERS/Stringer
  Етнічні узбеки тікають із Киргизії. Тисячі людей стоять на кордоні з Узбекистаном поблизу села Джалал-Кудук, щоб виїхати з країни. Частина біженців, які встигли перетнути кордон, живуть у наметовому містечку в Узбекистані, решта — у школах та громадських
Етнічні узбеки тікають із Киргизії. Тисячі людей стоять на кордоні з Узбекистаном поблизу села Джалал-Кудук, щоб виїхати з країни. Частина біженців, які встигли перетнути кордон, живуть у наметовому містечку в Узбекистані, решта — у школах та громадських

У ніч на 11 червня на півдні Киргизстану в обласному центрі Ош почалися сутички між киргизами й узбеками. В суботу вони перекинулися на сусідню Джалал-Абадську область. Загинули щонайменше 170 людей, півтори тисячі поранених. Заворушення нібито почалися з бійки в казино між киргизом та узбеком.

У Киргизькій Республіці живуть 5 млн людей. 71% — киргизи, понад 14% — узбеки, які живуть на південному заході країни.

Чотири дні в Джалал-Абаді горіли житлові будинки. Невідомі вривалися в лікарні. Медики вимушені були барикадуватися. У дворах живцем горіли кози й вівці, на вулицях лежали трупи людей. На дверях напівспалених будинків видно написи "Геть із Киргизстану".

— Я загубила чоловіка. Наш будинок почав горіти, ми вибігли на вулицю, а там його збили з ніг якісь люди. Не знаю чи він ще живий, — розповідає мешканка Оша 28-річна Айгюль. — Я тримала його за руку, скільки могла. Але свекруха потягнула мене, бо інакше ми погубили б дітей. У мене їх троє дітей: 2, 3 і 5 років. Живемо в таборі разом із 2 тисячами людей. Їсти є тільки картопля. Дітям хтось із села приніс трохи м"яса. Я не хочу їхати в Узбекистан, доки не дізнаюся, де Юлдаш. Свекруха наполягає, що треба тікати, бо повбивають дітей.

За даними Червоного Хреста, із Киргизстану вже втекли близько 80 тис. етнічних узбеків.

У неділю в Оші та Джалал-Абаді запровадили надзвичайний стан. Китай і Туреччина відправила до Киргизії літаки, щоб забрати своїх громадян. Із півдня країни вивезли понад тисячу іноземців.

З їжі є тільки картопля

В Оші кілька днів не працювали магазини. Городянам привозили гуманітарну допомогу. Продукти збирали в інших містах країни.

— Повний пакет продуктів для однієї сім"ї складається з 5 кілограмів борошна, 10 кіло макаронів, літра олії і 10-грамової упаковки чаю, — розповідає "ГПУ" житель Бішкека 33-річний Владислав. Він передав п"ять пакетів.

Два місяці тому в столиці Бішкек сталися сутички демонстрантів із поліцією. Президента Курманбека Бакієва скинули з посади, він утік до Білорусі. Відтоді країною керує тимчасовий уряд на чолі з 59-річною Розою Отунбаєвою.

Киргизія оголосила середу, 16 червня, днем жалоби за жертвами міжетнічних зіткнень.

Зараз ви читаєте новину «"Свекруха каже тікати, бо повбивають дітей"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути