понеділок, 12 листопада 2007 17:37

Швейцарці вибачилися перед останньою відьмою Європи

Рада швейцарського міста Гларус вирішила вибачитися перед Анною Ґелді. 225 років тому її звинуватили у відьомстві й відрубали голову. Вона стала останньою жінкою, яку стратили в Європі за звинуваченням у чаклунстві.

40-річна Ґелді працювала служницею у місцевого судді та політика Йоханнеса Чуді. Вони були коханцями. Жінка завагітніла, після чого він публічно звинуватив її у відьомстві.

У такий спосіб, вважає місцевий адвокат Вальтер Хаузер, одружений батько двох дітей і поважний член міської громади хотів позбутися коханки. За подружню зраду тоді передбачалося суворе покарання, аж до вигнання з міста. Чуді змовився з іншими членами міського суду та представниками церкви, аби Ґельді засудили.

Докази своєї теорії Хаузер знайшов у міських архівах. Торік він розпочав кампанію за реабілітацію Ґельді.

— Влада має вибачитися за цю історичну несправедливість і взяти на себе відповідальність за те, що від суду постраждала невинна жертва. Ми були останніми, хто вбив "відьму" в Європі, тож першими маємо вибачитися, — впевнений адвокат.

— Офіційна реабілітація стане символічним жестом, а також даниною пам"яті тисячам жінок, які загинули жахливою смертю і стали жертвами абсурдних судових процесів, — говорить місцевий депутат Маргарет Вюішар.

"Полювання на відьом" у Європі почалося у XIV ст. За цей час понад 50 тис. людей, переважно жінок, загинули на вогнищах, від мотузки та сокири катів. Анну Ґелді стратили в Гларусі більш ніж століття по тому, як по всій Європі припинилися офіційні церковні переслідування відьом.

Зараз ви читаєте новину «Швейцарці вибачилися перед останньою відьмою Європи». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути