Ексклюзиви
середа, 25 січня 2012 09:56

Канадці знайшли істоту, яка була одночасно твариною і рослиною

У канадських горах серед закам'янілостей вчені знайшли відбиток істоти, яка жила в океані понад 500 млн років тому.

Палеонтологи відносять знахідку до кембрійського періоду. Вона отримала назву Сіфузауктум ґреґаріум. Перше слово з латинської означає — велика чашка, друге — стадо, колонія. Неофіційна назва — тюльпан.

Рослина-тварина мала 20 см заввишки. Яйцеподібна чашка трималася на тонкому стеблі. Унизу вінка є шість невеликих отворів. Через них істота всмоктувала воду, фільтрувала її, вбирала в себе поживні речовини. Залишки води випльовувала. Біля основи стебла був диск, яким квітка-тварина кріпилася до океанічного дна.

— 500 мільйонів років тому вже існувало чітке розрізнення флори і фауни. Ця істота поєднує в собі ознаки й одної, й іншої, — пояснює дослідниця із Торонтського університету Лорна О'Брайєн.

Порівнювати тогочасних тварин із теперішніми складно, каже столичний генетик із кафедри біології Києво-Могилянської академії 42-річний Максим Антонюк:

— У кембрійський період на Землі різко зростала кількість різних видів. Багато організмів того часу зникли. За скам'янілими рештками непросто з'ясувати, як живилася тогочасна істота.

У наш час існують рослини, які їдять комах. Вони отримують органічні сполуки з перетравлених дрібних тварин. Але мають фотосинтетичні пігменти, кореневу систему. Ці ознаки дозволяють називати їх рослинами. Їхній хижацький спосіб живлення — це додатковий механізм. Серед нижчих безхребетних є тварини, які за способом існування подібні до знайденої рослини-тварини. Губки та поліпи розмножуються статевим шляхом і брунькуванням. Ці типи тварин існують досі. На Землі вони понад 500 мільйонів років.

Зараз ви читаєте новину «Канадці знайшли істоту, яка була одночасно твариною і рослиною». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 1
Голосування Як ви облаштовуєте побут в умовах відімкнення електроенергії
  • Придбали додаткове обладнання для оселі задля енергонезалежності
  • Добираємо устаткування та готуємося до купівлі
  • Не маємо коштів на таке, ці прилади надто дорогі
  • Маємо ліхтарі та павербанки для заряджання ґаджетів, нас це влаштовує
  • Певні, що незручності тимчасові і незабаром уряд вирішить проблему браку електроенергії
  • Наша оселя зі світлом, бо ми на одній лінії з об'єктом критичної інфраструктури
  • Ваш варіант
Переглянути