середа, 19 жовтня 2011 07:15

Судно з нафтою і дизпаливом сіло на риф

Автор: фото: REUTERS
 

Рятувальник спускається лебідкою з військового гелікоптера на палубу напівзатонулого ліберійського контейнеровоза "Рена" за 22 км від східного узбережжя Нової Зеландії. Судно з вантажем 1700 т нафти й 200 т дизпалива сіло на риф 5 жовтня.

У море потрапило понад 300 т нафти. Загинули тисячі птахів. Новозеландський міністр навколишнього середовища Нік Сміт назвав цю аварію "найбільшою морською природною катастрофою" в історії країни. Капітанові судна, філіппінцеві, загрожує штраф у 10 тис. новозеландських доларів (62 тис. грн. — "ГПУ") або рік в'язниці.

Станом на вчора, з "Рени" вдалося відкачати 90 т нафти. Сильний шторм змусив рятувальників призупинити роботи. Експерти виявили тріщину впоперек корпусу  контейнеровоза. Якщо шторм далі посилюватиметься, "Рена" може розколотися навпіл і у воду потрапить решта нафтопродуктів.

Забруднені близько 300 км узбережжя, зокрема популярний пляж Оману. Катастрофа зірвала туристичний сезон, який у південній півкулі лише починається. Нова Зеландія може втратити понад $450 млн прибутків.

Зараз ви читаєте новину «Судно з нафтою і дизпаливом сіло на риф ». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути