пʼятниця, 02 листопада 2012 00:00

Шторм Сенді коштуватиме американцям 50 мільярдів доларів

— Я схрещувала пальці і шептала: "Будь ласка, тільки не сьогодні. Почекай хоча б зо два дні". Але донька не слухалася. Просилася на світ, — каже 40-річна Марина Гарутюнян, юрист із Нью-Йорка.

У понеділок, коли на східному американському узбережжі був шторм Сенді, у жінки почалися перейми. Її чоловік детектив, американець вірменського походження, 44-річний Вардан повіз дружину у лікарню. Дорогою через потоки води часто зупинялися.

— Лікарня за кілька кілометрів від нашого дому. Але поламані дерева, руїни будівель, вода робили нашу подорож справжнім випробуванням. Таке враження, що їхали не на машині, а на американських гірках, — розповідає Вардан.

Новонароджена з'явилася на світ близько дев'ятої ранку і важить 3,2 кг. У родині також є син Джозеф, 2 роки. За кілька днів породілля з немовлям повернеться додому. У будинку після урагану поки що немає електрики. Її відновлять до кінця тижня.

Нью-Йорк — одне з міст, що найбільше постраждало через шторм Сенді. Зараз воно оговтується від потужної зливи, вітрів і повені. У середу на узбережжі рятувальники та власники будинків почали розбирати завали зруйнованих домів.

В одному з районів Нью-Йорка вітер пошкодив лінії електропередач і сталася пожежа. Згоріли понад 80 приватних будинків.

— Картина була схожа на кадр Другої світової. Від будівель позалишалися обвуглені конструкції, — говорить мер Майкл Блумберг, 70 років.

У понеділок у центрі нью-йоркського району Мангеттен хвиля сягала понад 4 м. Вода залила тунелі метрополітену, який щодня у будні перевозить близько 5 млн людей. Влада обіцяє, що метро повноцінно запрацює у вихідні.

За два дні через ураган загинули понад півсотню людей, 18 із них — в Нью-Йорку. Більшість жертв привалило поламаними гілками дерев.

Влада наголошує: щоб позбутися наслідків руйнівного шторму, знадобиться близько $50 млрд.

Зараз ви читаєте новину «Шторм Сенді коштуватиме американцям 50 мільярдів доларів». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути