Ексклюзиви
четвер, 05 листопада 2020 07:36

"Стала у дверях із думкою, що доньку треба собою накрити"

У Туреччині минулої п'ятниці стався потужний землетрус. Загинули щонайменше 74 особи. 961 людина отримала поранення. Найбільше постраждало місто Ізмір.

— О 14:50 я готувала чай на кухні одноповерхового будинку, який ми з чоловіком орендуємо. Живемо в Ізмірі, — каже українка 27-річна Анастасія Старостенко. — Почала підлога тікати з-під ніг. Здалося, що дуже крутиться голова. Був сильний поштовх, ніби розхитувало, сила наростала. У доньки Рити йшов онлайн-урок у кімнаті. Люди кричали на вулиці. Паніки не відчула. Подумала, що треба рятувати дитину. 20 кроків до її кімнати ледве подолала. Заскочила, висмикнула. Розумію — бігти до виходу довго, не встигаємо. Стала у дверях із думкою, що доньку треба собою накрити. Чоловік Волкан у цей час вийшов у магазин — 2 хвилини від дому. Боявся повертатися. Здавалося, земля розійдеться під ногами. Бачив, як будинки так хитало, що билися один об одного. Люди повибігали хто в чому — у коротких піжамах, один чоловік у трусах. Тут так не прийнято. Ми вискочили босоніж.

Найдужчий поштовх був силою 6,6 бала за шкалою Ріхтера.

— За пів години був іще один, майже п'ять балів. Потім ще понад 300 по три-чотири бали, кажуть. Але ми їх не відчували. В нашому будинку пішли тріщини по стінах — зовні і зсередини. У спальні хитається віконна рама. Пошкоджень у фундаменті не бачимо. У власниці нашого помешкання дім розвалився надвоє. Думаю, вона повернеться сюди. Не знаю, чи зможемо орендувати це житло тоді.

Аварійні будинки, які не можна відремонтувати, планували зруйнувати. Згодом рятувальники заявили — спочатку мають упевнитися, що під завалами немає живих людей. У понеділок дістали 3-річну дитину. Була три доби під уламками.

— Ми виходили в центр за 3–4 кілометри від нас. Усі будівлі в аварійному стані. Одну підперли балками, щоб не впала. Люди в соцмережах непокояться про тварин, залишених удома. Шукають рятувальників, які зайдуть у квартири та заберуть їх. Зоозахисники вимагають допомогти домашнім улюбленцям.

З Анкари прислали спецтехніку для розгрібання завалів. Цивільних не допускають до цього.

— Після землетрусу похолодало. Люди привозять ковдри й теплі речі для тих, хто залишився без даху над головою. Допомагає благодійна організація Червоного Півмісяця (аналог українського Червоного Хреста. — ГПУ). Роздають одяг, гарячий чай і суп у стаканчиках. Також є ще "Замітка безпеки" у фейсбуці. Відмічаємо, якщо комусь потрібна допомога або що ми в безпеці.

У місті розставили намети. Власники готелів поселяють біженців безкоштовно. В кожному районі є хоча б один заклад, що приймає родини з дітьми. В кафе годують постраждалих.

— Лікарні переповнені. Не справляються "швидкі" — приїхали на допомогу машини з навколишніх містечок. Поліція працює на вулицях. Але все спокійно, заворушень чи мародерства немає.

Зараз ви читаєте новину «"Стала у дверях із думкою, що доньку треба собою накрити"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути