Ексклюзиви
середа, 28 січня 2009 18:21

Статки нового патріарха оцінюють у 4 мільярди доларів

Автор: фото: REUTERS/Alexander Natruskin
  Новообраний 16-й Патріарх Російської православної церкви Кирило в московському храмі Христа Спасителя. Після смерті патріарха Алексія у грудні 2008 року Кирило був місцеблюстителем патріаршого престолу, а до того керував зовнішніми зв’язками РПЦ
Новообраний 16-й Патріарх Російської православної церкви Кирило в московському храмі Христа Спасителя. Після смерті патріарха Алексія у грудні 2008 року Кирило був місцеблюстителем патріаршого престолу, а до того керував зовнішніми зв’язками РПЦ

Патріархом Російської православної церкви на Помісному соборі в Москві обрали митрополита Смоленського та Калінінградського 62-річного Кирила. Світське ім"я Володимир Гундяєв. За нього проголосували 508 зі 702 учасників Собору.

Супернику Кирила митрополиту Калузькому і Боровському Климентові, 59 років, дісталося 169 голосів. Третім кандидатом мав бути митрополит Мінський і Слуцький 73-річний Філарет. Але він зняв свою кандидатуру.

— Ми з митрополитом Кирилом дотримуємося однакових поглядів, ні в чому не маємо суперечок, тому я і зняв свою кандидатуру. Це не був протест або вияв незгоди, — запевнив після голосування Філарет. — Із Кирилом ми знайомі 20 років. Упевнений, що він буде гідним патріархом.

Обирали патріарха у соборі Христа Спасителя. Перед олтарем розмістили 17 довгих столів та стільців із зеленими спинками. У центрі зали сиділи архієреї, а ближче до стін — духовенство й миряни. Біля виходу поставили кабінки з урнами, у які кидали бюлетені з голосами.

Голосування розпочалося у вівторок о шостій вечора, а о 22.00 оголосили результати. Голоси підраховували 10 священнослужителів. Їх зачинили в окремій кімнаті, а перед входом туди забрали мобільні телефони.

Серед делегатів Собору було чимало бізнесменів, зокрема й українських. Так від Донецької єпархії поїхав власник металургійного заводу "Донецьксталь" Віктор Нусенкіс. Конотопська єпархія послала директора компанії "Енергоатом" Андрія Деркача.

— У 1990-х важко було уявити щось подібне. Тоді запрошували здебільшого мирян, які працюють при церквах. Нині Собор перетворився на з"їзд підприємців. Вони обрали людину, з якою їм найзручніше буде співпрацювати, — каже професор московської духовної академії Андрій Кураєв, 45 років.

Протоієрей Української православної церкви Московського патріархату 40-річний отець Георгій (Коваленко) каже, що серед делегатів бізнесменів було 8%.

— Усі вони люди віруючі. Після голосування жодних дискусій на тему обрання патріарха не було. На все воля Божа.

Від питання, чи неофіційно святкували обрання патріарха, ухиляється.

— Сьогодні з самого ранку всі представники Собору працюють. 1 лютого відбудеться, світською мовою кажучи, інавгурація патріарха. А наступного дня буде і святковий прийом.

Володимир Гундяєв народився у сім"ї священика. У 22 роки прийняв постриг.

У радянські часи митрополит співпрацював із Комітетом державної безпеки СРСР, був там "агентом Михайловим". Кажуть, що на початку 1990-х він скупив архівні документи, які підтверджували співпрацю багатьох діячів РПЦ із КДБ. Використовував їх нібито для шантажу та впливу.

Наприкінці 1990-х Кирило опинився у центрі тютюнового скандалу. Тоді через штаб гуманітарної допомоги РПЦ в Росію провозили по мільярду цигарок щомісяця. Вони не обкладалися митом, оскільки за документами значилися як гуманітарна допомога. Церкві вдалося заробити кілька сотень мільйонів доларів, а статки Кирила тоді оцінили у $1,5 млрд. Нині вони сягають нібито $4 млрд.

— Митрополит Кирило — активний і досвідчений бізнесмен. У його інтереси входить торгівля на біржі, нафтовий бізнес, торгівля металами й автомобілями, — розповідає Олександр Солдатов, який вивчає діяльність ієрархів РПЦ.

Із 2002-го митрополит Кирило мешкає у пентхаусі — квартирі в надбудові на даху будинку — на набережній із видом на собор Христа Спасителя.

Зараз ви читаєте новину «Статки нового патріарха оцінюють у 4 мільярди доларів». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

10

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути