Ексклюзиви
середа, 17 серпня 2011 05:00

Сомалійські діти помирають з голоду

7-місячний Міхаг Геді Фарах з міста Кісмайо, Сомалі, важить 3 кг. Він один із 800 тис. дітей, які помирають з голоду через найсильнішу за кілька десятиліть посуху в країні.

Через посуху у Східній Африці страждають 12 млн людей, за даними ООН. 3,7 млн сомалійців загрожує голодна смерть. Десятки тисяч людей померли, з них 29 тис. — діти. Сомалійці тікають до сусідніх Кенії та Ефіопії. Багато помирають у дорозі через голод, зневоднення та піщані бурі. Крім того, по дорозі на багатьох нападають озброєні бандити. Вони ґвалтують жінок і знущаються над ними.

— Ми терпіли, доки не поздихали всі вівці й корови. Тоді я вирішила рятувати дітей, — каже Асія Дагане, мати Міхага.

Тиждень вона вела п'ятьох дітей до лікарів кенійського табору біженців Дадааб. Він розрахований на 90 тис. А там зараз живуть 370 тис.

— Мати дивом устигла донести свою дитину, Міхаг помер би за кілька годин, — розповідає Сірат Аміне, медсестра з Міжнародного комітету порятунку. — Його шанси вижити 50 на 50. Ми ніколи не кажемо матерям, що їхні діти скоро помруть. Завжди даємо надію.

29-річна Вардо Мохамуд Юсуф два тижні йшла у Дадааб із 4-річним сином на спині і грудною донькою. Син виснажився і знепритомнів. Вардо вилила йому на голову залишки води, та це не допомогло:

— Ніхто з біженців, які йшли у тому напрямку, не захотів допомогти нести дитину. Я мала обирати, лишити сина на смерть чи залишитися з ним. Тоді загинули б утрьох. Ми покинули його помирати на піску. Він ще дихав, але був непритомний. Не знаю, як тепер жити з цим.

У Сомалі мало лікарень та гуманітарних медичних таборів. Найбільше лікарів-добровольців працюють у Кенії та Ефіопії. Часто їдуть до віддалених поселень лікувати людей. Ризикують життям, бо в Сомалі з 1988-го громадянська війна. Південь країни контролюють бойовики-ісламісти з групи "Аль-Шабаб". Вони не дозволяють завозити гуманітарну допомогу. Скинуті з літака харчі збирають і продають. До "Аль-Шабаб" часто вербують хлопців 8 років і старше. Їх забирають із сімей, примушують убивати і грабувати.

Тиждень тому до Сомалі вперше за п'ять років удалося доправити гуманітарну допомогу. Двома літаками привезли харчі, ковдри, спальні мішки. Третій прилетить цього тижня з вантажем висококалорійного печива. Його роздаватимуть голодним дітям.

Зараз ви читаєте новину «Сомалійські діти помирають з голоду». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути