вівторок, 28 травня 2013 06:00

Солдатові відрубували голову за 300 метрів від казарм

Минулої суботи невідомий спробував перерізати ножем горло французькому солдатові у центрі Парижа. Той патрулював станцію метро. Пораненого госпіталізували. Міністр оборони визнав, що напад на військового стався через його професію. За кілька днів до того двоє радикальних ісламістів зарізали британського солдата у Лондоні. Поширюється новий вид тероризму випадкових атак, кажуть експерти.

Невідомий підбіг до рядового першого класу Сердріка Кордьє ззаду, полоснув його ножем по горлу й зник у натовпі. Боєць втратив багато крові, але його стан стабільний.

— Певні елементи, наприклад, раптовість нападу, дозволяють порівнювати з лондонською атакою, але не будемо поспішати, — сказав міністр внутрішніх справ Франції Мануель Вальс.

У столиці Великої Британії Лондоні минулої суботи двоє вихідців з Нігерії збили автівкою, а потім зарізали рядового 25-річного Лі Ріґбі, за 300 м від його казарми. Чоловік був одягнений у футболку з девізом "Допоможи героям!" благодійної організації, що збирала кошти для ветеранів. Нападники 28-річний Майкл Адеболаджо та Майкл Адебовале, 22 роки, орудували ножами і тесаком для м'яса. Намагалися відрубати солдатові голову. Кричали при цьому "Аллах акбар!" — "Господь великий!". З місця злочину не втікали, бо хотіли вбити ще поліцейських. Кілька перехожих намагалися заспокоїти нападників. Один записав на телефон звернення Адеболаджо.

— Ми вбили цього чоловіка тому, що кожного дня мусульмани гинуть від рук британських солдатів, око за око, зуб за зуб. Присягаємося всемогутнім Аллахом, що ми не припинимо воювати з вами, доки не залишите нас у спокої, — говорив Майкл. У червоних від крові руках тримав ножі. — Люди, ви ніколи не будете в безпеці. Скиньте ваш уряд. Гадаєте, це Девіда Кемерона (прем'єр-міністр Великої Британії. — "ГПУ") ми впіймаємо на вулиці, коли візьмемося до зброї? Гадаєте, помруть політики? Ні, це будуть прості хлопці, як ви та ваші діти.

Поліцейські, які прибули за 14 хвилин, підстрелили обох убивць. Зараз вони у лікарнях із пораненнями. Атаку одразу визнали терористичною. Виявилося, обидва виросли у християнських родинах і навернулися у радикальний іслам вже студентами університету Ґрінвіча. Адеболаджо брав участь у демонстраціях заборонених ісламістських організацій. Намагався через Кенію поїхати до Сомалі, щоб там тренуватися у таборі терористичної організації "Аль-Шабааб", пов'язаної з "Аль-Каїдою".

Ці напади, а також підрив двох бомб під час Бостонського марафону в США 15 квітня, який вчинили не пов'язані ні з якими організаціями брати-чеченці Царнаєви, дають підстави говорити про нову тактику ісламістів. Вони закликають, переважно через інтернет, молодих фанатиків чинити одиничні теракти.

— Від таких атак важко захиститися, бо маємо справу не з мережею людей, які щось планують, а з одинаками. Напад може статися будь-де. Складно передбачити час і місце, а також що саме збираються вчинити, — каже колишній співробітник групи швидкого реагування кримінальної поліції Скотланд-Ярд Джон о'Коннор. — Відмовляються від звичного типу атак, спрямованих на масове вбивство. Ми входимо в новий виток терористичних загроз. Навіть уряд зараз навряд чи розуміє всю його глибину, тому готуватися треба до найгіршого сценарію.

Зараз ви читаєте новину «Солдатові відрубували голову за 300 метрів від казарм». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути