вівторок, 23 січня 2018 06:51

"Ішла проти ворсу килима, мантія чіплялася за нього, і я не могла взагалі рухатися"

Автор: www.dailymail.co.uk
  Офіційний портрет Єлизавети II зі скіпетром і державою у короні Британської імперії, червень 1953 року. Монархиня на троні — найдовше за усіх попередників
Офіційний портрет Єлизавети II зі скіпетром і державою у короні Британської імперії, червень 1953 року. Монархиня на троні — найдовше за усіх попередників

2018-го виповнюється 65 років із дня сходження на престол королеви Великої Британії Єлизавети ІІ. Отримала право на трон 6 лютого ­1952-го, коли її батько 57-річний Георг VI раптово помер уві сні. Коронація відбулася 2 червня 1953 року.

Країна була у післявоєнній скруті, але на церемонію не шкодували грошей. Для обряду пошили сукню, вишили шовком, перлами, золотом і сріблом.

Єлизавета ІІ згадує про той день з усмішкою: "Пам'ятаю, ішла проти ворсу килима, мантія чіплялася за нього, і я не могла взагалі рухатися".

Тоді вперше приміряла корону Британської імперії. Надіває її щоразу на відкриття парламенту. Промову до цієї події завчає напам'ять. Якщо нахилить голову, щоб читати, корона падає.

— Мені поталанило, що в мене приблизно така ж форма голови, як у мого батька. Але коли одягаєш корону, вона просто стоїть. Нічим не закріплена, — розповідає каналу ­Бі-Бі-Сі. — Відчуття, що шия от-от переломиться. У корон також є свої недоліки.

Важить убір 1,28 кг. Зроблений для Георга VI 1937 року. Інкрустований 2868 діамантами, п'ятьма рубінами, 11 смарагдами, 17 сапфірами.

Серед 273 перлин — чотири "сережки королеви Єлизавети I". Один із каменів — "Рубін чорного принца". Прикрашав шолом короля Генріха V 1415 року. Другий — "Сапфір святого Едуарда". Встановлений у центрі хреста, що увінчує корону.

За легендою, англійський король Едуард Сповідальник носив цей сапфір у персні. Одного разу віддав як милостиню жебракові. Через кілька років повернулися лицарі із хрестового походу і привезли перстень. Розповіли: зустріли жебрака, який сказав, що він — святий Іоанн. Кілька років бродить по землі і дивиться на доброту людей. Повернув королеві перстень і благословив.

Клейноди (зібрання атрибутів і символів влади. — ГПУ) британської королеви нараховують 140 предметів. Їх оздоблюють майже 23,6 тис. дорогоцінних каменів. Вважають, що це найбільша в світі колекція таких ­речей.

Серед них — 66 тарілок, шість мечів, три персні, дві держави. Найстаріша серед них — ложка для коронації (датується XII ст.)

Під час Другої світової дорогоцінне каміння із корони та інших предметів вийняли й перевезли до фортеці у графстві Беркшир. Король ­Георг VI наказав заховати їх на випадок вторгнення нацистів. Коштовності поклали до олов'яної банки з-під печива. Під таємним ходом із замку вирили яму. Поклали туди банку. Накрили металевим люком. Зверху накидали трави.

У Беркширській фортеці на той час перебувала молода Єлизавета. Каже, не знала цих подробиць.

Таємниця відкрилася завдяки листам королівського бібліотекаря сера Овена Моршеда. Він надсилав їх королеві Марії, матері короля Георга. Раніше припускали, що коштовності на час війни вивезли до Канади чи заховали в одній із печер Вельсу.

91-річна Єлизавета II править найдовше з усіх монархів Великої Британії. Випередила королеву Вікторію, яка була при владі з 1837 до 1901 року.

Зараз ви читаєте новину «"Ішла проти ворсу килима, мантія чіплялася за нього, і я не могла взагалі рухатися"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути