Ексклюзиви
середа, 15 лютого 2012 00:30

Син Каддафі хоче очолити повстання

Минулої суботи в Республіці Нігер затримали сина покійного лівійського лідера Муаммара Каддафі 38-річного Сааді. Він під домашнім арештом. Напередодні заявив, що готовий очолити повстання проти нового уряду Лівії, який прийшов до влади після революції.

— Є групи, готові взяти до рук зброю проти уряду. Я закликаю всіх бути готовими до цього. Коли таке станеться, спалахне справжнє повстання, — заявив Сааді Каддафі.

На це відразу зреагувала Національна перехідна рада Лівії. Заявляє, що Сааді порушив умови політичного притулку в Нігері.

— Він використовує прихисток, наданий йому сусідами, аби здійснювати акти агресії проти лівійського народу і його славної революції, — коментує лівійський урядовець Мухаммед Наср аль-Граїзі.

Лівійський уряд просить Нігер видати йому сина свого колишнього диктатора. Нігерська влада не погоджується. Кажуть, не можуть віддати Сааді в країну, де його чекає смертна кара без справедливого суду.

— Якщо отримаємо офіційний запит про екстрадицію, розглянемо. Вивчимо питання згідно з нашим законодавством і міжнародними зобов'язаннями, — говорить президент Нігеру 60-річний Махамаду Іссуфу.

Сааді знаний як бізнесмен і футболіст. Утік до Нігеру у вересні після повалення 42-річного батькового правління. У сусідів дістав притулок на "гуманітарній основі".

Його батька Муаммара і брата Мутассіма повстанці вбили у жовтні. Інший брат Хаміс загинув у бою в серпні. На Саїфа аль-Іслама Каддафі, якого вважали наступником батька, чекає суд у Лівії. Його звинувачують у численних вбивствах і зґвалтуваннях. Дружина Муаммара Каддафі з іще трьома дітьми й кількома онуками втекла до сусіднього Алжиру. Там влада наказала членам сім'ї Каддафі триматися від політики якнайдалі.

Зараз Лівією керує Національна перехідна рада, яка за кілька років має сформувати нові органи влади.

Зараз ви читаєте новину «Син Каддафі хоче очолити повстання». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути