четвер, 27 червня 2019 00:30

Середину зими відзначають купанням у крижаній воді

21 червня полярники з різних країн вітають одне одного із серединою зими. Про святкування Мідвінтеру на станції "Академік Вернадський" в Антарктиді розповідає начальник 24-ї української експедиції Ігор Дикий, 44 роки.

"Сонце з'являється у нас на короткий час — світає об 11:30, а близько 15:00 сонце заходить. Якщо снігопад і хмарно, то взагалі темно, наче ввечері. Вочевидь, саме тому Мідвінтер відзначають у день сонцестояння, 21 червня. На відміну від України, де день починає скорочуватися, тут, в Антарктиді, навпаки, від 21 червня зменшується ніч".

Святкування — своєрідна психологічна розрядка для людей, які працюють у суворих погодних умовах в ізоляції, за 10-градусного морозу і полярних сутінків.

Напередодні свята акваторія навколо станції звільнилася від суцільної криги, а 21-го було сонячно. Температура води становила -1,5°C, повітря не перевищувала -8°C. Вітер майже не відчувався. Одразу після гулянь розпочався антарктичний шторм.

Свято почалося з урочистого сніданку. Його приготував начальник експедиції Ігор Дикий для кожного зимівника за його побажанням. Тригодинний період світлового дня присвятили спортивним змаганням і зануренням у крижану воду. Дехто примудрився виконати повноцінні запливи. Пірнали всі. Саме ця традиція дає право новачкам пройти посвяту в зимівників. Цьогоріч їх четверо.

— Головною спортивною подією був фінал чемпіонату з футболу. Завершився шашликами й глінтвейном на заході сонця. На станції на нас чекала святкова вечеря. Після неї в барі "Фарадей" вручають нагороди за спортивні перемоги, а також сертифікати зимівників.

Учасники експедиції дивилися відеопривітання і читали листи з України та з інших полярних станцій. Кухар Богдан Паламарчук, окрім вечері, приготував торт. А продовжилося свято танцями, співами й душевними розмовами до самого ранку.

Метають китовий хребець

На Мідвінтер — свято середини зими — в Антарктиді популярними серед зимівників є різноманітні змагання. Футбольний матч, спортивна естафета, перетягування каната, стрільба з пневматичної рушниці в ціль, кидання на найдовшу відстань 5-кілограмового китового хребця.

"На острові Расмуссен віддавна лежить скелет великого синього кита. Вочевидь, колись тварина викинулася на берег. Учасники попередніх експедицій привезли хребець на станцію "Академік Вернадський". Відтак кістка, що важила близько 5 кг, стала спортивним снарядом спеціально для мідвінтерівських змагань", — пише начальник української експедиції Ігор Дикий.

Незадовго до свята українські полярники розпочали турніри з армреслінгу, шахів, дарцу, більярду, підтягування на перекладині тощо. Лідером змагання серед рибалок став метеоролог Тарас Білий. Зловив білокровну щуку вагою 1,494 кг.

Зараз ви читаєте новину «Середину зими відзначають купанням у крижаній воді». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути