Ексклюзиви
вівторок, 26 липня 2011 00:45

Шатли роздадуть по музеях

До 2016 року американські астронавти літатимуть у космос російськими кораблями "Союз". У четвер о 12.56 за київським часом на космодромі ім. Кеннеді у Флориді, США, востаннє приземлився космічний шатл "Атлантіс". Більше космічних човнів не запускатимуть.

Одне місце в "Союзі" коштує $60 млн. Використовувати шатли було дорожче. Кожен запуск обходився США в $1,5 млрд. Нові космічні кораблі в американців з'являться 2014–2015-го. Їх побудують приватні компанії.

— Нові човники розробляють "Спейс-ікс" та "Орбітал". Скоро в нас буде можливість відправляти вантаж на орбіту, — каже комерційний директор Національного управління з аеронавтики і дослідження космічного простору США Філіпп Макалістер.

Для більшості працівників космодрому у Флориді демонтаж обладнання для запуску шатлів став останнім державним замовленням. Уже цього тижня НАСА звільняє 2,3 тис. інженерів. Ще тисячу працівників скоротять у серпні. Загалом після завершення програми "Спейс шатл" роботу втратять близько 8 тис. фахівців космічної галузі.

Уперше американці запустили на орбіту шатл 1985 року. Човни доставляли космонавтів і необхідні речі на космічні станції, виводили у космос супутники. Останній старт "Атлантіса" відбувся 8 липня. Усього побудували сім кораблів. Вони здійснили 135 польотів. Човнами літали в космос 355 людей. Два шатли втратили. 1986-го одразу після зльоту спалахнув "Челенджер". А 2003-го при посадці розвалилася і згоріла "Колумбія". На кожному човні загинули по сім астронавтів.

Решту п'ять шатлів передадуть у музеї.

Зараз ви читаєте новину «Шатли роздадуть по музеях». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути