пʼятниця, 13 квітня 2018 05:40

Літак із президентом на борту знищили два вибухи

Аварію урядового літака Ту-154М із президентом Польщі Лехом Качинським на борту під російським Смоленськом 2010-го спричинили щонайменше два вибухи на висоті 900 м. Про це йдеться в технічному звіті розслідування катастрофи, який оприлюднили 11 квітня.

Експерти слідчої підкомісії міноборони Польщі спиралися на нові докази. Знайшли близько 150 прямих свідків. За тисячами фотографій та відеозаписів відновили вигляд ­уламків.

Літак знищили в повітрі, заявив голова слідчої підкомісії Антоні Мацеревич:

— Пасажири загинули від вибуху центральної частини лівого крила перед падінням. Люди випадали з салону ще до удару об землю.

Попередній звіт розслідування від 2011 року визнали недійсним. Його складала підкомісія на чолі з Єжи Міллером за участі росіян. Основною причиною трагедії назвали помилки пілотів. Мовляв, не змогли посадити літак в умовах густого туману. Літак нібито опустився на неприпустимо низьку висоту й зачепив крилом березу.

— Той звіт містить неправдиву інформацію, його готували на тлі політичного тиску, — стверджує Мацеревич.

— Росіяни не враховували низку дуже важливих моментів. У першу чергу, не проводили реконструкцію подій, — говорить експерт підкомісії Френк Тейлор. Слідство поновили у лютому 2016‑го.

У жовтні минулого року група Мацеревича виявила в матеріалах слідства уривок запису "чорної скриньки". Росіяни радили попереднім слідчим видалити його. На записі зафіксований раптовий стрибок температури в салоні. Він свідчить про вибух, упевнені експерти.

Ліві двері були вибиті зсередини з енергією в 10 разів більшою, ніж від падіння літака. Це теж вказує на вибух, зазначили американські вчені Національного інституту авіаційних досліджень у лютому 2018-го.

Слідчі опублікували відеозапис із російської Самари, де Ту-154М ремонтували за півроку до катастрофи. Видно, як кілька людей виконують дії над лівим крилом у місці майбутнього вибуху.

У Польщі триває ексгумація тіл загиблих для проведення експертиз. У 26 похованнях виявили останки різних людей. Вісім тіл не належали особам, які перебували на борту. Також у трунах знаходять сторонні предмети — гумові рукавиці, пакети та пляшки. Родичі похованих кажуть, мали підозри. Однак їм заборонили відкривати домовини.

Кінцевий звіт щодо причин Смоленської катастрофи опуб­лікують не раніше ніж за рік, говорить Мацеревич. За цей час закінчать ексгумацію та експертизи.

Літак Ту-154М розбився неподалік від аеродрому "Сєвєрний" поблизу російського Смоленська 10 квітня 2010-го о 9:45 за київським часом. На борту були 96 осіб. У катастрофі загинули президент Польщі Лех Качинський, низка високопосадовців країни, громадські діячі, священики та семеро членів екіпажу.

Зараз ви читаєте новину «Літак із президентом на борту знищили два вибухи». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути