Ексклюзиви
понеділок, 08 грудня 2008 18:13

З патріархом Алексієм ІІ прощалися три доби

Автор: фото: REUTERS
   Російський президент Дмитро Медведєв (праворуч), прем’єр-міністр Володимир Путін (ліворуч) та Патріарх Московський і всієї Русі Алексій II на зустрічі в Кремлі 22 січня 2008 року. У той час Путін був президентом, а Медведєв — віце-прем’єр-міністром. Алек
Російський президент Дмитро Медведєв (праворуч), прем’єр-міністр Володимир Путін (ліворуч) та Патріарх Московський і всієї Русі Алексій II на зустрічі в Кремлі 22 січня 2008 року. У той час Путін був президентом, а Медведєв — віце-прем’єр-міністром. Алек

Серце Святійшого Патріарха Московського і всієї Русі Алексія II зупинилося о 7.40 минулої п"ятниці. Главу Російської православної церкви чекали на ранковому богослужінні у московському храмі Христа Спасителя. Патріарх не приїхав — помер у своїй резиденції в підмосковному селищі Передєлкіно. До 80-річчя Олексій Рідігер (світське прізвище патріарха) не дожив 2,5 місяця.

У четвер увечері Алексій ІІ провів службу, але почувався зле. На початку тижня повернувся з німецької клініки, де 20 днів лікував серце. Патріарх страждав на ішемічну хворобу, за останні шість років переніс кілька інфарктів. Торік — дві клінічні смерті. У п"ятницю зранку серце зупинилося втретє.

Тіло Алексія ІІ перенесли у невелику церкву "Скоропослушниця". До ранку священики без перерви читали над померлим Євангеліє. Потім перевезли у Храм Спасителя. Доки катафалк їхав до російської столиці, в усіх її 600 церквах били у дзвони.

Щодня із Алексієм ІІ прощаються майже 20 тис. віруючих. Храм охороняють понад 200 міліціонерів. До тіла патріарха пускають лише через металодетектор. Люди приносять квіти, жінки у хустках плачуть. Обличчя патріарха не видно — його прикрили мантією.

Олексій Рідігер народився в Таллінні в родині священика. Сім"я виїхала з Росії після революції 1917 року. Служити у храмі вівтарником пішов у 11 років. У школі захоплювався баскетболом, старшим полюбляв копирсатися в автомобілях, брав участь у мотогонках. Грав у шахи, збирав і солив гриби. У 22 роки Рідігер одружився з Вірою Алексєєвою, але покинув її через кілька місяців. За 11 років став монахом.

Він не приховував, що співпрацював із Комітетом державної безпеки СРСР. Його завербували 28 лютого 1958 року "на патріотичних почуттях" — записано в архівних документах спецслужби. У березні 1988-го КДБ нагородив агента "Дроздова" почесною грамотою.

По обіді в суботу на термінове засідання зібрався священний синод — вищий орган управління Російською православною церквою. Митрополит Київський іявсієї України Володимир, 72 роки, приїхав у Москву після паломництва у Греції. Він — найстарший у церкві за терміном перебування у сані митрополита — 42 роки.

Храм охороняють понад 200 міліціонерів

Місцеблюстителем патріаршого престолу обрали митрополита Смоленського та Калінінградського Кирила, 62 роки. Він підписуватиме документи, здійснюватиме офіційні візити. Єдине, що заборонено місцеблюстителю, — нагороджувати архієреїв відзнаками.

Хоронять Алексія II у вівторок. Він заповів спочити у Богоявленському кафедральному соборі. Відспівувати главу РПЦ приїхав Патріарх Константинопольський Варфоломій.

Нового патріарха оберуть протягом півроку.

— Ним може стати будь-який правлячий архієрей православної церкви віком понад 40 років, — пояснює 52-річний архієпископ Митрофан, завідувач справ УПЦ Московського патріархату. — На архієрейському соборі обирають трьох кандидатів. Потім скликають Помісний собор, на якому патріарха обирають або таємним голосуванням, або жеребкуванням.

У 1990-му, після смерті патріарха Пімена, главу церкви обрали таємним голосуванням. Митрополитові Ленінградському та Новгородському Алексію опонували митрополити Філарет (Денисенко) і Володимир (Сабодан).

— Теоретично зараз можуть обрати й Володимира, — каже отець Георгій, протоієрей УПЦ МП. — Але кардинально ситуація у православному світі не зміниться. Наступник продовжуватиме лінію управління, започатковану Алексієм ІІ.

Серед найімовірніших наступників називають митрополитів Смоленського та Калінінградського Кирила, Калузького і Боровського Климента, 59 років, та Крутицького і Коломенського Ювеналія, 73 роки.

У всіх храмах УПЦ Московського патріархату померлого Алексія ІІ поминатимуть на третій, дев"ятий і сороковий день. У Володимирському соборі Патріарх Київський Філарет відслужив заупокійне богослужіння. В Українській автокефальній церкві жалоби за Алексієм ІІ не проголошували.

Зараз ви читаєте новину «З патріархом Алексієм ІІ прощалися три доби». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути